Nemsokára a 12-15 évesek is megkaphatják a Pfizer-vakcinát

Pénzcentrum2021. április 30. 19:59

Pár héten belül már a 12-15 éves korosztály ltási is megkezdődhet: a Pfizer pénteken adta be az erre vonatkozó kérelmet az Európai Gyógyszerügynökségnek. A Pfizer az Egyesült Államokban már tesztelte ezen a korosztályon az oltóanyagát, és 100 százalékos hatékonyságot mutatott.

Hamarosan már a 12–15 éves korosztályt is be lehet oltani Pfizer-vakcinával, a vállalat pénteken beadta erre vonatkozó engedélyeztetési kérelmét az EMA-nak. Az Európai Gyógyszerügynökség pár héten belül hozhat döntést az ügyben. Ha mindent rendben találnak, június elején kezdődhet a 12-15 éves gyerekek oltása - írja az Index.

A Pfizer az Egyesült Államokban már tesztelte ezen a korosztályon az oltóanyagát, és 100 százalékos hatékonyságot mutatott. A BioNTech pedig már megkezdte a vakcina hatékonyságának és biztonságosságánaka klinikai tesztelését a hat hónapos és tizenegy éves gyermekek körében. Legkorábban szeptemberben állhat rendelkezésre megbízható adat erről a korosztályról.

Magyarország az amerikai-német vakcinából mintegy 11 millió adagot kötött le, eddig ebből több mint 2,5 millió érkezett meg.

fotó: MTI / Rosta Tibor

Címkék:
oltás, vakcina, oltóanyag, hatékonyság, pfizer,