Tömegek sietnek a drogériákba: rengeteg túlsúlyos keresi ezeket a kapszulákat

Pénzcentrum2021. április 29. 18:33

Májusban évek óta kilő a súlykontrollt szolgáló termékek forgalma: csak tavaly áprilisról májusra értékben közel másfélszeresére nőtt, míg mennyiségben 40 százalékkal több fogyott belőle a hazai kiskereskedelemben, derül ki a NielsenIQ modern kereskedelmi láncok szkennelt adatait regisztráló adatbázisából. A fogyókúrás készítmények forgalma 2020 áprilisa és 2021 márciusa között megközelítette a két és fél milliárd forintot, ami mintegy 600000 csomag készítményt takar. A fogyasztók közel kétharmada a kapszulás verzióra voksol.

A hagyományos, januári év eleji fogyókúrás dömpinget csak a májusi súlyvesztési vágy múlja felül, ez a trend évek óta töretlen. A tavalyi rendkívüli év sem tépázta meg a kategória forgalmát: 2020 áprilisa és 2021 márciusa között 2,4 milliárd forintot költöttek rá a magyarok, ami 22 százalékos növekedés. Mennyiségét tekintve sem vesztett súlyából a termékcsoport: 15 százalékkal több került a kosarakba.

A közelgő nyár kedvez a súlykontrollt célzó termékeknek, minden 100, a kategóriára fordított forintból 60 kapszulára megy. A shake-ek, azaz poralapú készítmények valamelyest vesztettek fényükből, így az értékbeli forgalom egyharmadát viszik. A tabletták, folyadékok, pezsgő- és rágótabletták összteljesítménye hatról 8 százalékra nőtt.

A méret a kiszerelésben is lényeg: a fogyókúrás készítményeknél a nagyobb, 50+ darabos kiszerelések felé húz a piac (100-ból 60 termék ekkora), és a karcsúsodni vágyó fogyasztó bizalma megingathatatlan a gyártói márkákat illetően, 90 százalék fölötti értékbeli részesedést birtokolnak a márkák. „Nem meglepő a januári és májusi forgalomban évről évre detektálható megugró forgalom, mind értékben, mind mennyiségben” – mondta Dászkál Fruzsina, a NielsenIQ szenior tanácsadója. Hozzáteszi:

Az első fogyókúrás "roham" az ünnepek után, a második pedig a strandszezon közeledtével következik be. Jellemzően decemberben tekintünk el valamelyest a kategória vásárlásától.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A drogériák tartják vezető pozíciójukat mint az értékesítés centruma: az értékbeli és mennyiségi forgalom 90%-ban itt realizálódik. Ha érdekel, milyen akciók várnak most a dm, a Rossmann, vagy épp a Müller drogériákban, lapozd fel a láncok épp aktuális akciós újságjait.

 

Címkék:
kövér, fogyókúra, kövérség,