Víruskutató az ellenanyag vizsgálatról: Ezeket a számokat méricskélni nem érdemes

Pénzcentrum2021. április 20. 08:33

Több szakértő sem javasolja, hogy bárki antitest vizsgálattal próbálja igazolni a védőoltások hatékonyságát. Ugyanis még nem tudni, hogy az ellenanyag-szint mennyiben van összefüggésben a védettséggel. Az országos tisztifőorvos szerint pedig még a nullás értéktől sem kell megijedni.

Nem javasolja a laboratóriumi szakorvos, hogy bárki antitest vizsgálattal próbálja ellenőrizni a védőoltás hatékonyságát. Bezzegh Attila az RTL Híradónak beszélt arról, hogy a laikusok ezeket a leleteket nehezen tudják értelmezni, ehhez mindenképp szakember kell.

Mindenki kíváncsi arra, hogy amikor átesett a betegségen, vagy amikor megkapta a védőoltást, akkor ő védetté vált-e, vagy sem. Az a baj, hogy ebben a pillanatban nem tudjuk biztonsággal azt mondani, hogy a immunoglobulin-meghatározás és az IGG-meghatározás az bármilyen módon tükrözi-e azt, hogy az illető védett. Illetve ha védett, akkor kicsit védett, nagyon védett

- magyarázta Bezzegh Attila, aki szerint az sem megállapítható egy ilyen vizsgálatból, hogy az illető meddig védett a vírussal szemben.

Mindez azért van, mert a szakembereknek sincs még tapasztalata, jelenleg zajlanak a klinikai vizsgálatok. Egyelőre annyi biztos, hogy akinél agas az IGG-szint, azok védettebbek a vírussal szemben a többieknél. Hasonló állásponton van Rusvai Miklós víruskutató is:

Ezeket a számokat méricskélni nem érdemes

- jelentette ki a szakember, majd arról beszélt: az a lényeg, hogy az AU értéke 50 felett legyen, mindegy, mennyivel. Ám ez sem ilyen egyszerű, ugyanis a különféle laborok más referenciaértékkel dolgoznak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Boldogkői Zsolt virológus is arról beszélt: akinek van ellenanyag a vérében, az valamennyire védett a koronavírussal szemben. Ugyanakkor szerinte is más kérdés, hogy az ember mit kezd ezzel az információval, hiszen nincs elég információ arról, hogy ha valaki például ellenanyaggal a vérében elkapja a vírust, az továbbadhatja-e azt. Ezért fontos az oltás után is betartani a védelmi intézkedéseke.

A tisztifőorvos az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján beszélt arról, hogy attól sem kell megijedni, ha valakinek nullás érték jött ki egy ilyen vizsgálaton, pedig már a második oltást is rég megkapta. Ugyanis Müller Cecília szerint a sejtes immunitás ettől még működik, a szervezetünk védett lehet.

 

Címkék:
járvány, teszt, koronavírus, védettség, laborvizsgálat, müller cecília, ellenanyag,