Újabb betegséghullám vár a magyarokra a covid után: a családok nagy részét érintheti

Pénzcentrum/Index.hu2021. április 19. 10:00

Az is előfordulhat, hogy rövid időn belül úgy megyünk majd pszichológushoz vagy pszichiáterhez, mint a  fogorvoshoz, árulta el a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

 

Purebl György az Indexnek adott interjújában árulta el, hogy  egyre több magyar fordul mentálterapeutához poszt-Covid-szindróma. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója hozzátette: ő és kollégái már érzékelik a betegek rohamát.

Az orvos kifejtette, rengetegen jelentkeznek az ambulanciákon olyan tünetekkel, mint a fáradékonyság, szorongás, depressziós tünetek, alvászavar. A vírusban az a legkiszámíthatóbb, hogy teljesen kiszámíthatatlanul működik. Az igazgató megerősítette, azt, amit már számos tudományos szaklapban is írtak, és amiről maga is beszélt korábban:

Pszichiátriai betegségcunami várható a Covid-járvány után. (...) A járvány kezdete óta a depresszió gyakorisága megháromszorozódott, a klinikai figyelmet igénylő szorongásos esetek száma pedig megduplázódott.

Az orvos megállapította: az embereknek elegük van abból, hogy a vírus fenekestül felforgatta az életüket, otthonról kell dolgozniuk, nem találkozhatnak a rokonaikkal, barátaikkal. Arra a kérdésre, hogy mi a mentális poszt-Covid-szindróma, kifejtette, a lényege, hogy valaki a Covidból felépülve olyan, az életminőséget súlyosan rontó pszichológiai tünetekkel küzd, amelyek klinikai figyelmet igényelnek, és jó eséllyel kezeléssel múlnak csak el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Purebl György annak kapcsán, hogy a Nyírő Gyula Kórházban elindult a mentális poszt-Covid-terápia, elmondta, hogy a Magatartástudományi Intézetben nemcsak az egészségügyi dolgozókat kezelik, hanem a hallgatókat is, mert ők is részt vesznek egy ideje az ellátás frontvonalában. Az orvos szerint az, hogy nő a mentális zavarok száma a poszt-Covid miatt, talán elvezethet ahhoz, hogy elkezdünk sokat beszélgetni a pszichés problémákról.

Talán eljuthatunk oda, hogy az emberek szabadabban mernek majd mentális kezelést igényelni. És akkor egyszer majd eljöhet az idő, amikor az emberek ugyanolyan hétköznapi módon fordulnak pszichológushoz vagy pszichiáterhez, mint fogorvoshoz”

– fogalmazott a szakértő.

Címkék:
pszichológus, koronavírus, pszichológia, semmelweis egyetem, poszt-covid szindróma,