Merkely Béla: sokára derülhet ki, mennyire hatásos oltást kaptak valójában a magyarok

Népszava2021. április 14. 10:00

A koronavírus angol mutációja, illetve a harmadik járványhullám miatt nem készül el a lakosság átfertőzöttségi (és átoltottsági) vizsgálata Magyarországon - árulta el Merkely Béla. Magánúton elvégeztethető olyan vizsgálat, ami a kínai vakcina hatásosságát is képes mérni, de a szakemberek szerint nem érdemes túl korán kérni. 

Miután több országban kétségek merültek fel, hogy elegendő védettséget ad-e a Sinopharm vakcina két oltása, a Népszava megkereste a Semmelweis Egyetem rektorát, Merkely Bélát, készül-e reprezentatív vizsgálat, amely az oltott és oltatlan lakosság védettségét vizsgálná.

A rektor válasza szerint: a harmadik járványhullám átírta az egyetem korábbi terveit a H-UNCOVER átfertőzöttségi és átoltottsági vizsgálatának megismétlésével kapcsolatban. A nyár előtt ezért nincs létjogosultsága egy újabb nagyszabású vizsgálatnak. Ősszel ugyanakkor elképzelhető, hogy egy, a védettséget figyelő, vagyis az antitest kimutatására irányuló vizsgálatot kezdeményez majd az egyetem.

A lapnak Rusvai Miklós virológus kedden arról beszélt: egy önkénteseken végzett reprezentatív vizsgálattal gyorsan tisztázható lenne, hogy a kínai vakcinával beoltott honfitársainknak megnyugtató-e az ellenanyag szintjük. S akinél indokolt, annak egy harmadik adagot kellene adni. A jelek szerint viszont az ellenanyag tesztre jelenleg csak magánúton van lehetőség.

A lapnak megszólaló magánlaborok elmondták, hogy a Sinopharm hatásosságáról még kevés a tapasztalat. Sokan túl korán kérik a vizsgálatot, akkor, amikor még nem nagyon van értelme elvégezni. Optimálisan a második oltás után tíz nappal mérhető, hogyan reagál a szervezet a vakcinára, árulták el.

Címkék:
koronavírus, ellenanyag, merkely béla, kínai vakcina,