Újabb válság a koronavírus nyomában: a most született magyarokon is durva nyomot hagy a járvány

Biró Attila2021. április 8. 14:28

Az elmúlt évtizedekben még soha nem csökkent annyival a születéskor várható élettartam Magyarországon, mint ahogy azt 2020-ra prognosztizálják. A hatás mögött egyértelműen a koronavírus-járvány áll. A magyar nők és férfiak közötti különbség azonban még így is markáns maradt.

A születéskor várható élettartam az elmúlt évtizedben folyamatosan növekedett az egész Európai Unióban. Sőt, a hivatalos statisztikák szerint a várható élettartam évtizedenként átlagosan több mint két évvel nőt az 1960-as évek óta. Most viszont, a legfrissebb rendelkezésre álló adatok egyértelműen arra utalnak, hogy a várható élettartam stagnált, sőt akár csökkent is az elmúlt években az EU több tagállamában.

Erre ráadásul a Covid-19 járvány tavalyi kitörése is brutálisan rátelepedett - derült ki az Eurostat friss gyorsjelentéséből. Ennek következtében pedig a 2020-as tagállami adatok többségében jelentősen romlottak 2019-hez képest. A legnagyobb csökkenést Spanyolországban (-1,6 év), Bulgáriában (-1,5 év), Litvániában, Lengyelországban és Romániában (mind -1,4 év) mérték.

Loading...

Ám, ahogy azt a statisztikából is látni, sajnos Magyarországon is drasztikusan csökkent a születéskor várható élettartam (prognózis). Az adatokból kiderült, hogy hazánkban

2020-ban a születéskor várható élettartam 0,8 évvel kevesebb volt, mint 2019-ben.

Ez pedig egy teljes évet jelent. Igaz, ha megnézzük, még ezzel a megdöbbentő adattal az EU középmezőnyében végeztünk, ami a tavalyi évet illeti. Igen ám, csakhogy Magyarországon a várható élettartam csökkenése sokkal rosszabb mutató, mint szinte bárhol máshol az unióban, ugyanis hazánk az utóbbi években folyamatosan az EU-s összesített hátsó fertályán található, ha várható élettartamról van szó.

Meddig élnek várhatóan a magyarok?

Magyarországon 2019-ben a születéskor várható élettartam 76,5 év volt. Ez az Európai Unióban holtversenyben a

az ötödik legrosszabb volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nálunk 2019-ben rövidebb várható élettartamra tehát csak a lettek, litvánok, a románok és a bolgárok számíthattak az unióban. 2020-ra viszont a prognosztizált várható élettartam magyarországi csökkenésével a 4. legrosszabb helyre csúsztunk, holtversenyben Lettország mellé.

Loading...

Hogy ez mennyire durva zuhanás, azt jól mutatja, hogy Magyarországon 2000 - 2019 között néhány stagnálás kivételével csupán kétszer fordult elő, hogy csökkent a születéskor várható élettartam. 2014-2015, illetve 2016-2017 között. Ezek a csökkenések azonban együtt sem voltak akkorák, mint amit 2019-2020 között lehet tapasztalni.

Férfiak és nők várható élettartama

EU-s szinten is megfigyelhető volt, hogy a férfiak várható élettartama jobban csökkent 2020-ban 2019-hez képest, mint a nőké. Magyarországon ez ugyanígy történt. A magyar férfiak születéskor várható élettartama ugyanis 73,1 évről, 72,3-ra csökkent. Míg ugyanebben az időszakban a magyar nőké 79,7-ről, 79,1-re.

Címkék:
statisztika, várható élettartam, eurostat adatok,