Szlávik János: Nagy engedményeket a lakosság negyedének átoltottsága után nem lehet adni

Pénzcentrum/InfoRádió2021. április 8. 09:02

Szlávik János szerint nyáron egy focimeccs még veszélyes lehet, ám a nyílt tereken, például a strandon már nem kell majd maszkot hordani. Az infektológus főorvos arról beszélt, hogy nagy engedményeket a lakosság negyedének átoltásánál még nem lehet adni.

Nagy engedményeket a lakosság negyedének átoltottsága után nem lehet adni. Ennyivel még nem lehet visszatérni a normális életünkhöz. Nyáron juthatunk el oda, hogy komolyabb engedményeket lehet tenni – mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hozzátette, hogy szerinte először a nyílt terekben való nagyobb mozgás jöhet szóba, példaként pedig azt mondta, hogy

nyáron egy focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de a strandon talán majd nem kell maszkban napozni.

Mint kifejtette, Izrael megmutatta, mikor lehet szélesebb körben nyitni, és érdemes már Nagy-Britanniára és az Egyesült Államokra is figyelni, ugyanakkor arra is, hogy például Izraelben az 50 százalékos átoltottság elérése után lanyhulni kezdett az oltakozási kedv.

Van már bevált módszer a koronavírus-betegség ellen – az, hogy vegyük fel az oltást. Így szinte biztos nem leszünk súlyos betegek, nem kerülünk kórházba és nem halunk meg

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– mondta, majd figyelmeztetett, hogy a brit mutáns már gyerekeket is megfertőz, és azért is fel kell venni az oltást, mert nem lehet tudni, hogy ki miért betegszik meg jobban.

A gyerekek egyértelműen a brit mutáns miatt fertőződnek meg most gyakrabban, és gyakori a sokszervi gyulladás, ami hetekkel az akár tünetmentesen átvészelt fertőzés után alakul ki. Szlávik a gyerekek teljes oltását nem látja szükségesnek, miközben a Pfizernél már vannak kedvező tapasztalatok a gyerekek immunizálására. Szerinte a rizikócsoportokba tartozóknál érdemes lesz majd alkalmazni a vakcinát.

Kiemelte a favipiravirról, ami a betegség legelső szakaszában, egy-két napos láz után adható, és amivel enyhe illetve középsúlyos esetekben lehet eredményt elérni. Szlávik azt mondta, ez nem egy csodaszer, de néhány esetben megakadályozhatja a súlyos betegséget.

Címkék:
gyerekek, járvány, oltás, vakcina, koronavírus, szlávik jános,