Folytatódik az AstraZeneca-botrány: megszólalt a WHO és a gyártó is

Pénzcentrum/MTI2021. április 8. 10:32

Az AstraZeneca Covid-19 elleni védőoltása és a vérrögképződés ritka formája közötti kapcsolat lehetséges, de nem megerősített - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az állásfoglalásra az oltás gyártója is reagált.

Különleges kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy teljesen megértsük az oltás és a lehetséges rizikófaktorok közötti lehetséges kapcsolatot

- hangsúlyozták közleményükben az ENSZ egészségügyi szervezetének vakcinákkal foglalkozó szakértői. A szakértők azt is megjegyezték, hogy ezek "az igen aggasztó jelenségek nagyon ritkák", tekintettel arra, hogy eddig közel 200 millió embert oltottak be világszerte az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyaggal.

A WHO független szakértőkből álló albizottsága, amely szerdán ülésezett, közölte: továbbra is folytatja az új adatok megvizsgálását, a jövő héten ül össze ismét, és "szükség esetén új ajánlásokat ad ki".

A WHO-szakértők klinikai orvosokból - hematológusokból és más szakorvosokból - álló bizottság felállítását is javasolják, hogy kidolgozzák az AstraZeneca vakcinájával történt oltás után jelentkező atípusos trombózisos esetek diagnosztizálásának és kezelésének a legjobb módszereit.

Mint az ismeretes, röviddel a WHO közleménye előtt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jutott arra a következtésre, hogy a vérrögöket az AstraZeneca oltásának "nagyon ritka" mellékhatásának kell tekinteni, és úgy ítélte meg, hogy

a vakcina előnyei meghaladják a kockázatait.

Mit mond a gyártó?

Április 7-én az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága (MHRA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befejezte a kivételesen ritka, alacsony vérlemezkeszám mellett előfordult, vérrögképződéssel járó esetek vizsgálatát, amelyet 34 millió AstraZeneca vakcina beadását követően észleltek. Az EMA a vizsgálatokat követően az oltás további használatát javasolja és az alkalmazási előírás módosítását kezdeményezte - írja közleményében az oltás gyártója.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanakkor egyik hatóság sem azonosított kockázati tényezőket (mint pl. nem, életkor) vagy körülírható okot ezekkel a kivételesen ritka eseményekkel összefüggésben. Ezzel együtt lehetségesnek látják az összefüggést a vakcina alkalmazásával, ennek megfelelően a továbbiakban - igen ritka mellékhatásként - feltüntetésre kerülnek az alkalmazási előírásban - emelték ki.

Általánosságban mindkét hatóság megerősítette, hogy a vakcina kifejezetten hatékony a COVID-19 betegség minden súlyossági formájának megelőzésében, s hogy a vakcina előnyei messzemenően meghaladják az esetleges kockázatokat.

Az AstraZeneca továbbra is aktívan együttműködik a hatóságokkal, az előírásokat teljesíti, s már dolgozik azon, hogy részletesen kivizsgálja az egyes konkrét eseteket, az előfordulási gyakoriságot és ezeknek a rendkívül ritka eseteknek a mechanizmusát - írják.

Ezeken felül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mai közleménye megállapítja, hogy a jelen információk alapján az ok-okozati összefüggés ugyan lehetséges, de nem bizonyítható, hozzátéve, hogy célzott vizsgálatok szükségesek az oltás és az esetleges kockázati tényezők összefüggésének pontos megértése érdekében.

Ezen túlmenően a WHO is hangsúlyozza, hogy a szóban forgó vizsgált események nagyon ritkán fordulnak elő azon közel 200 millió beoltott ember között, akik AstraZeneca vakcinát kaptak világszerte.

Címkék:
astra zeneca, astrazeneca, koronavírus vakcina,