Ilyen lehet a járványcsúcs: 14 ezer kórházi ápolt és napi 250 halálozás

Pénzcentrum2021. március 21. 12:01

Egy minisztériumi belső levélben még a jelenleginél is rosszabb állapotokkal számol a kormány a járvány csúcsán - hangzott el az RTL Híradóban.

Az RTL birtokába került belső minisztériumi tájékoztató 14 ezer kórházi ággyal és napi 250, vagy annál is több halálesettel számol. A Híradó szerint a kórházak így is alig bírják a terhelést. Mára 10 625-tel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és elhunyt 194 beteg. 10 652 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1273-an vannak lélegeztetőgépen.

A Portfolio számításai szerint a kórházi ellátórendszer nem a jövőben, vagy pár nap múlva érheti el teljesítőképessége határát, hanem ez már megtörtént: megközelítőleg 2000-2200 olyan beteg van, akik jelenleg intenzív ellátásra szorulnak Magyarországon, miközben az ellátórendszer teherbíró képességének legfelső elméleti határa számításaink szerint 1800 fő. Mindezek alapján a rendszer már korábban túlcsordult.

Számításaik szerint március végére, április elejére további 400-500 fővel növekszik a lélegeztetőgépre szoruló koronavírus-betegek száma, a rendszer túlcsordulása tovább fokozódik. Ez az elméleti határ viszont nem teljesen tükrözi a valós határokat, ugyanis egy ilyen ütemesen romló helyzetben romlanak a betegek túlélési esélyei is, az ellátás minősége ugyanis nem tartható.

Címkék:
járvány, portfolio, koronavírus, rtl magyarország,