Merkely Béla: A fellélegzést május közepére teszem

Pénzcentrum2021. március 16. 12:26

A legmagasabb számok ezen a héten lesznek, a fellélegzésre valamikor május közepén számít Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora szerint átoltottsággal jól haladunk, azt javasolja a pácienseknek, hogy fogadják el az első vakcinát, amit felajánlanak.

Több mint egy éve tart a járvány, még emlékszem az első két megfertőződött betegre, gyakorlatilag akkor kezdődött a küzdelem - mondta Merkely Béla a Kossuth rádió kedd reggeli adásában. A Semmelweis Egyetem rektora elmondta: ez a járvány mindannyiunkat érint, mindenki számára nagyon megterhelő.

A legmagasabb számok ezen a héten lesznek. A kórházba kerülő betegek hosszú ideig fognak számunkra feladatot adni: úgy gondolom, ez az emelkedett szám nagyjából három hétig megfigyelhető lesz

- közölte a professzor, hozzátéve, hogy valamennyi betegellátó intézménynek át kellett szervezni a betegellátást. Vasárnap reggel a Semmelweis Egyetemen is 1200-ra emelték a Covid-ellátó helyeket, ebből 150 beteget tudnak intenzív osztályon kezelni. Mint Merkely Béla mondta, ha szükség lesz rá, ezt a számot tovább emelik.

Három héten át számítunk megterhelésre, a fellélegzést valahogy május közepére teszem. A lélegeztetett betegek számát maximum 1400 körül várom, onnan ez vissza fog menni. Folyamatosan oltunk, illetve az átesett betegek is hozzátesznek a nyájimmunitáshoz. Egyelőre nagyon sok a beteg, azon belül is a középkorúak és a fiatal páciensek, hiszen ők mozognak, nekik van több kapcsolatuk. Jelenleg nagyon sok 40-50 év körüli ember van lélegeztetőgépen

- mondta Merkely Béla. Az átoltottsággal szerinte jól haladunk, azt javasolja a pácienseknek, hogy fogadják el az első vakcinát, amit felajánlanak. Hozzátette, öt év kell, hogy elmondjuk, melyik vakcina a jobb. Most azonban a lényeg, hogy oltva legyünk, hiszen az oltástól számítva védettek vagyunk.

Címkék:
biztosítás, járvány, koronavírus, kossuth rádió, nyájimmunitás, merkely béla, merkely professzor,