Adósok, figyelem: változnak a végrehajtás szabályai a szigorítás alatt

Pénzcentrum2021. március 8. 10:01

Szünetelnek a végrehajtói árverések, és végrehajtói végzést sem lehet kézbesíteni. A kormány rendelete szerint a bíróság méltányosságból felfüggesztheti az eljárást, ha valaki a járványügyi intézkedések miatt került nehéz helyzetbe.

A végrehajtókra is vonatkoznak a járványügyi szigorítások, amelyek mától - egyelőre - két hétig élnek. A Magyar Közlönyben megjelent 112/2021.-es rendelet értelmében ugyanis

a szigorított védekezés ideje alatt végrehajtói végzés nem kézbesíthető.

Ez a rendelkezés a szigorított védekezés feloldását követő 15. napon veszíti hatályát, tehát ha 22-én jön az enyhítés, akkor legkorábban április hetedikén csengethet a végrehajtó az adósoknál. Sőt, többek között azt is kimondják, hogy a bíróság méltányosságból abban az esetben is felfüggesztheti a végrehajtási eljárást, ha az adós a járvány, illetve az amiatti intézkedések miatt került olyan élethelyzetbe, hogy nem tudta fizetni a tartozását.

Sőt, a rendelet értelmében a szigorított védekezés megszűnéséig helyszíni eljárás, hagyományos árverés nem tartható.

A végrehajtó a végrehajtási eljárás során lefoglalt gépjármű forgalomból történő kivonásáról a szigorított védekezés megszűnését követően intézkedhet. A szigorított védekezés megszűnéséig a fizetési meghagyás sem kézbesíthető. A kézbesítés határideje azonban ilyen esetekben már a szigorított védekezés megszűnését követő napon újrakezdődik - áll a rendeletben.

Emellett a végrehajtóknál a szigorítás alatt megszűnik a személyes ügyfélfogadás, e-mailen lehet velük kommunikálni (azonosítás után videókapcsolat is megengedett), illetve az irodánál található levelesládát is rendszeresen ürítik.

Címkék:
járvány, megtakarítás, végrehajtó, végrehajtás, szigorítás, koronavírus, korlátozás, magyar közlöny, végrehajtók,