Merkel belengette: nyár előtt jöhet az európai vakcinaigazolvány

MTI2021. február 26. 08:27

Még a nyár előtt érkezhet az EU-s vakcinaigazolás. Angela Merkel német kancellár szerint a tagállamok nemzeti szinten vezetik majd be az újítást, de a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek.

Még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni  -mondta Angela Merkel  csütörtökön Berlinben az Európai Tanács videokonferenciája után.

A német kancellár hangsúlyozta: egyelőre a vírus új, erősen fertőzőképes mutációinak terjedése áll a tagállamok figyelmének középpontjában. Különösen súlyos a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában, "de Magyarország is arról számolt be, hogy egy harmadik hullámmal terhes nehéz helyzetre számítanak" - fejtette ki.

Ugyanakkor abban is minden tagország egyetértett, hogy szükség van digitális oltási igazolványra - fűzte hozzá Angela Merkel. Mint mondta, az EU-tagok önállóan,

nemzeti szinten vezetik majd be az újítást, de a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek.

Így a digitális oltási igazolvánnyal szabadabban lehet majd utazni a közösségen belül, és az új megoldás lehet az alapja annak is, hogy az unión kívüli országokból érkezők beutazhassanak az EU-ba - részletezte.  Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új eljárás bevezetése egyáltalán nem jelenti azt hogy csak az utazhat majd akinek van digitális oltási igazolása. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban "semmiféle politikai döntés nincs még".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A német kancellár szerint az oltási igazolvány bevezetésének lehetősége az alacsony átoltottsági arány miatt egyelőre "nem is téma, de elő kell készíteni". A fejlesztés három hónapot vehet igénybe - ismertette Angela Merkel.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Címkék:
biztosítás, járvány, vakcina, eu, koronavírus, európai tanács, vakcinaigazolvány, uniós tagállamok,