Megjelent a dél-afrikai mutáns Magyarországon: oltási stratégiát vált az Operatív Törzs

Pénzcentrum2021. február 26. 12:31

Magyarországon is kimutatták a dél-afrikai mutánst. Müller Cecília tisztifőorvos arról tájékoztatott: a romló adatok hátterében a különböző mutánsok megjelenése, gyorsabb terjedése áll. Az újrafertőződés esélye is magas, illetve az oltás a brit variáns ellen nyújt csak védelmet.

A miniszterelnök felkérésére az operatív törzs megkezdte az utazási szabályok és a határellenőrzések szigorításának előkészítését - mondja a sajtótájékoztató elején Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetője.

A világ, Európa és Magyarország is roppant nehéz helyzetben van, rendkívül dinamikusan emelkednek a járványadatok, a harmadik hullám felfutása felgyorsult

- mondja Müller Cecília országos tisztifőorvos. Napról napra egyre emelkedő mértékben kúszik fel a járványgörbe. Az elhunytak számának csökkentése miatt van óriási jelentősége a védőoltásoknak - mondja a tisztifőorvos. Kiemeli: rendkívüli mértékben nő a fertőzöttek száma, már 86 ezer felett van az aktív betegek száma, ez is a vírusmutációk nagyobb fertőzőképességének tudható be.

Tegnap egy dél-afrikai vírusmutánst sikerült kimutatnunk, ez ellenállóbb, az antitestek kevésbé tudnak megküzdeni vele, ezért a már korábban megfertőződött személy is könnyen újrafertőződhet

- mondja a tisztifőorvos.Tegnapig az NNK laborjában 418 főnél mutatták ki a brit mutánst, emellett 34 főnél különböző variánsokat, melyek nem eltérő viselkedésűek az ismert koronavírushoz képest, 9 főnél pedig a cseh mutánst azonosították - sorolja a tisztifőorvos. Kiemelte, hogy a behurcolások nem megakadályozhatók, egy-két esetből hamar közösségi terjedés alakul ki, vagyis már nem utazással összefüggők.

A brit mutáns esetében jobban elhúzódik a betegség, tovább tart a köhögés, többen számolnak be lázról. Emiatt tovább tart a vírus ürítése is, ez összefüggésben van a hosszabb fertőzőképességével is. Ezzel szemben azonban a jelenleg alkalmazott védőoltások hatásosak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fontolgatjuk, hogy az AstraZeneca esetében módosítsuk a második oltás idejét. Oltási stratégiát váltunk annak érdekében, hogy minél több embert olthassunk be

- mondja Müller Cecília, és hozzátette: két hétnél tovább jelenleg nem lát senki, ezért maradnak március 15-ig a korlátozások.

Címkék:
járvány, koronavírus, covid-19, operatív törzs, cseh korona,