Müller Cecília: 10-ből 6 vakcina nyugatról származik, a többi keletről

Pénzcentrum2021. február 19. 12:05

Az országos tisztifőorvos az ápolók napja alkalmából köszönte meg az egészségügyben dolgozók munkáját, és a délelőtt folyamán megjelent számokat ismertetve azt is elmondta, hogy egyértelműen itt van a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a napi vírusadatokat, hozzátéve, hogy továbbra is a krónikus betegek vannak leginkább veszélyeztetve. Beszélt arról, hogy az aktív fertőzöttek száma is növekszik, de van egy hatékony fegyver: a vakcina, ebből ötféle áll rendelkezésre és van engedélyezve. A kínai vakcinával kapcsolatban elmondta, hogy az NNK megvizsgálta a Sinopharm vakcináját, és úgy találta, hogy hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeinek való megfelelése, már csak az OGYÉI zöld jelzésére kell várni.

Müller Cecília a sajtó kérdésére elmondta az operatív törzs mai tájékoztatóján: a házirorvosok feladatai nagyban függnek attól, hogy milyen az ellátotti körük. Ahol egy orvoshoz több idős ember tartozik, ott lassabban kerülhetnek sorra a veszélyeztetettek.

A tisztifőorvos ismertette azt is, hogy a mai napig 1 millió 477 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amely 737 267 fő beoltására elegendő. A vakcinák 60%-a származik nyugatról, a többi keletről.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese 143 fő maszktalan ember felelősségre vonásáról számolt be közlései ismertetésekor egy nap alatt.

Címkék:
vakcina, koronavírus, müller cecília, operatív törzs,