Újra végezhető egynapos műtét a magyar kórházakban: csak személyzet nem lesz hozzá

Pénzcentrum/InfoRádió2021. február 15. 09:28

A tervezett műtéteket november óta halasztották, most egy részüket elvégezhetnék, ha nem lenne a kórházak nagy részében a koronavírus miatt óriási a leterheltség - tudta meg az InfoRádió a kórházszövetség elnökétől.

Többszörösére nőtt a várakozási idő a tervezett műtéteknél, miután november 10. óta csak sürgős operációkat végezhetnek a kórházakban. Az egynapos sebészeti beavatkozások többsége most újraindulhat ugyan, a műtétek elvégzéséhez azonban még nem minden intézményben áll rendelkezésre megfelelő számban a szakszemélyzet a koronavírus-járvány jelentette leterheltség miatt - írja az Infostart.

Legtöbbet jelenleg a szürkehályog-műtétekre kell várni, míg korábban - a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint - ez 44 napot jelentett, mára több mint 200 nap. De ugyancsak nagy türelmet igényelnek a térdprotézis-beavatkozások, valamint a csípőprotézis-beültetések

- mondta az InfoRádiónak Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke. A szakember azt is hozzátette, tudja, hogy az érintetteknek rendkívül kellemetlen lehet a mostani időszak, hiszen panaszaik, fájdalmaik vannak, és alig várják, hogy túl legyenek a beavatkozáson, de mint fogalmazott, meg kell hogy értsék: a legfontosabb Magyarország számára, ahogyan minden ország számára a világon, hogy mielőbb legyőzze a koronavírus-járványt.

Címkék:
pénzcentrum.hu, járvány, koronavírus, magyar kórházszövetség,