Annak is jár COVID-oltás, akinek TB-tartozása van? Megszólalt a minisztérium

Pénzcentrum2021. február 4. 12:01

Hamarosan több tízezer magyarnak függeszthetik fel a TAJ-számát, amiért legalább hathavi TB-tartozást halmozott fel. Így számukra nem lesz ingyenes az állami egészségügyi ellátás. Felmerült a kérdés, hogy mi a helyzet a koronavírus elleni vakcinával: azért is fizetnie kell annak, akinek érvénytelen a TAJ-száma?

Több mint 70 ezer olyan magyar van, aki több mint fél éve nem fizeti a tételes társadalombiztosítási járulékot. Arra már a Pénzcentrum is felhívta a figyelmet, hogy ők február 12-étől pórul járhatnak, hiszen egy új szabály értelmében, ha egy magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékból hathavi tartozást halmoz fel, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele, azaz a TAJ-száma.

Így pedig az állami egészségügyi ellátást sem veheti ingyenesen igénybe. Ennek kapcsán felmerült a kérdés, hogy

akinek érvénytelenné válik a TAJ-száma, és regisztrált a koronavírus elleni vakcináért, annak az sem jár majd ingyen, ha sorra kerül?

Az ATV feltette a kérdést az Emberi Erőforrások Minisztériumának, akik azt írták: a védőoltást ingyenesen biztosítja a kormány, így nem számít, hogy valakinek van-e érvényes TAJ-száma, vagy nincs.

Címkék:
biztosítás, tartozás, tb, vakcina, koronavírus, társadalombiztosítás, taj-szám,