5000 új oltópont lesz Magyarországon: itt jelölnék ki őket

Pénzcentrum2021. január 7. 13:31

Rengeteg háziorvos kapott levelet a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi osztályától. Ebben az áll, hogy Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az oltási program felgyorsítása érdekében 5000 háziorvosi rendelőt jelölt ki oltópontként.

Levelet kapott a háziorvosok egy része a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi osztályától, melyből kiderül, hogy Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az oltási program felgyorsítása érdekében 5000 háziorvosi rendelőt jelölt ki oltópontként.

A levelet Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő osztotta meg Facebook-oldalán. Ebben az áll, hogy Horváth Ildikó kérése nyomán a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkársága felméri a kormányhivatalokon keresztül a rendelők alkalmasságát, rendelkeznek-e azok oltópontként való működéshez szükséges infrastruktúrával, váróteremmel, öltözővel. A háziorvosoknak a levélre válaszul kell elküldeniük, hogy rendelőjük alkalmas-e oltópontként a feladatok ellátására.

A szakértő megjegyzi, hogy a levél is pontosan idézi a releváns jogszabály ide vonatkozó részét, miszerint

oltóhely: legalább a rendelő vagy a tanácsadó egyéb jogszabályokban meghatározott általános szakmai minimumfeltételeivel rendelkező helyiség, különösen a háziorvosi, házi gyermekorvosi és iskolaorvosi rendelő, tanácsadó, foglalkozás-egészségügyi szolgálat rendelője, nemzetközi oltóhely, megyei klinikai védőoltási tanácsadó.

Azaz az oltóhelynek kijelölt háziorvosi rendelőnek meg kell felelnie a háziorvosi rendelő minimumfeltételeinek - írta a szakértő, aki szerint éppen emiatt értelmetlen a levélben feltett kérdés, felmérés, mert azt nem feltételezzük, hogy a háziorvosi rendelő nem felel meg a minimumfeltételeknek.

Címkék:
biztosítás, járvány, oltás, koronavírus, oltópontok, házi feladat, kormányhivatalok, egészségügyért felelős államtitkár,