Újabb döntés előtt áll Orbán Viktor: napokon belül megszűnik a kijárási korlátozás?

Pénzcentrum2021. január 5. 09:01

A jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések január 11-ig tartanak, így például a kijárási tilalom is. Ezért várható, hogy a kormány a napokban dönt ezekről, ahogyan azt egyébként az egyik minisztérium már előre is vetítette.

Orbán Viktor december 7-én jelentette be, hogy a járvány féken tartása érdekében hozott korlátozó intézkedések január 11-ig maradnak érvényben. December 10-én meg is jelent a rendelet, ami többek között tartalmazta a kijárási tilalom meghosszabbítását, de ugyanúgy fennmaradt a középiskolások digitális tanrendje, az üzletek korábbi zárása, a gyülekezési tilalom. A kijárási korlátozást csak szentestére oldotta fel átmenetileg a kormány. Mindez tehát azt is jelenti, hogy 

a kormánynak jövő hétfő előtt döntést kell hoznia a korlátozó intézkedések további menetéről.

A döntéseket akár már ezen a héten ismertetheti a kormányfő vagy az operatív törzs. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma is a korlátozó intézkedésekről szóló döntés közeledésére tett utalást, amikor az ATV megkeresésére azt válaszolta, hogy "a járványhelyzet függvényében a kormány hamarosan dönt az iskolai tanításról is".

Mit mutatnak az adatok?

A legfrissebb járványügyi adatok a helyzet javulására utalnak. Összességében az adatok azt sugallják, hogy az év végén is fenntartott korlátozó intézkedések az iskolai téli szünettel párosulva támogatták a fertőzés visszaszorítását. Ugyanakkor a vírus továbbra is jelentős számú megbetegedést és halálesetet okoz. Az operatív törzs a járványügyi helyzet legutóbbi értékelésekor is úgy fogalmazott, hogy a bevezetett intézkedések elérték a céljukat, több napja, hosszabb ideje valóban csökken a megbetegedések száma. 

A kilátásokkal kapcsolatban vasárnap Orbán Viktor is nyilatkozott. A koronavírus-járvány második hullámát "megfékeztük", és most az a feladat, hogy ne tudjon elindulni egy harmadik hullám - mondta akkor a miniszterelnök. Orbán Viktor nehéz kérdésnek nevezte, hogy a vakcina érkezése előtt lehet-e lazítani a korlátozásokon, mivel ha nem érkezik meg időben az oltóanyag, akkor egy újabb fertőzési hullám indulhat. "Nyitni is szeretne mindenki, nagy bennünk a vágy, hogy megszabaduljunk ettől a nyomorúságtól, ugyanakkor, ha nem jól ütemezünk, akkor még egy harmadik hullám is bekövetkezhet" - fejtette ki.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Közben az európai országok példái is azt mutatják, hogy az ünnepek után újra a szigor útjára lépnek a kormányok. Hétfőn sorra érkeztek az ezzel kapcsolatos hírek:

  • Nagy-Britanniában országos zár jön, 
  • Ausztria meghosszabbítja a teljes zárlat hatályát,
  • Franciaországban azt közölték, hogy a január elejére ígért enyhítés nem érkezik el,
  • Katalóniában újabb korlátozásokat vezetnek be csütörtöktől tíz napra,
  • Skóciában egyhavi zárlatot rendelt el a kormány a koronavírus új mutációja miatt,
  • Izrael az oktatási rendszer bezárását fontolgatja, a héten dönthetnek,
  • Vasárnap este pedig Norvégiában jelentettek be új korlátozásokat.
  • Szintén vasárnapi hír, hogy a szlovén kormány január 7-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat.
Címlapkép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Címkék:
járvány, nyomor, koronavírus, orbán viktor, zárlat, kijárási korlátozás,