Engedélyezték az AstraZeneca vakcináját Nagy-Britanniában

Pénzcentrum2020. december 30. 09:46

Megkapta a sürgősségi engedélyt a AstraZeneca és az Oxford Egyetem közösen fejlesztett vakcinája az Egyesült Királyságban, a várakozások szerint a jövő héten elérhetővé válik a vakcina és a Pfizer vakcinája mellett már ezzel is olthatják a briteket.

Eddig a Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett vakcinájával oltottak Nagy-Britanniában, amit 600 ezer ember kapott meg - írja a CNBC kormányzati forrásokra hivatkozva. Az engedélyezésnek köszönhetően pedig napokon belül egy újabb vakcina lesz elérhető a briteknek. Az AstraZeneca közleménye szerint az újév elején elindulhat az oltás az Egyesült Királyságban a frissen engedélyezett vakcinával, amit az Oxford Egyetemmel együttműködésben fejlesztettek.

Az első negyedévben több millió adag leszállítását tervezi a vállalat, a brit kormánnyal összesen 100 millió dózisra van szerződése. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem oltóanyagának hatékonysága a vizsgálati eredmények alapján átlagosan meghaladja a 70 százalékot, de alkalmazási technikáktól függően elérheti a 90 százalékot.

A harmadik generációs vakcinatechnológiák egyik csoportját a vektorvakcinák képezik, ami az AstraZeneca fejlesztése is. Ezekben egy a koronavírustól eltérő vírust használnak a bejuttatáshoz, amelynek során a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét a vektorként használt vírus genetikai állománya hordozza. Így a vektorként felhasznált, betegséget nem okozó vírus juttatja be a kifejezni kívánt célgént. A vektorként használt vírus általában valamely humán vagy nem humán adenovírus módosulata.

Címkék:
biztosítás, oltás, vakcina, koronavírus, engedélyezés, astra zeneca,