Pandémia: egy várost leszámítva a szennyvízből mérve stagnál a vírus

MTI2020. december 15. 12:31

Egyedül Szolnokon nővekszik a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben az eheti mérések szerint, de három településen még mindig az átlagnál magasabb. Hogy minden korosztály oltathat-e, egyelőre nem tudtuk meg.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt hétfőn 298 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. 

Gál Kristóf elmondta: az intézkedések közül 243 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt. Közülük 62 embert figyelmeztettek, 90 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 91 feljelentést tettek. A tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken hétfőn 15, míg üzletekben és bevásárlóközpontokban 40 emberrel szemben léptek fel a rendőrök - ismertette az ORFK szóvivője.

Loading...

Gál Kristóf hozzátette: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta összesen már 13 476 rendőri intézkedés történt a maszkviselés szabályainak megszegése miatt. 

A legtöbb településen továbbra is stagnál, illetve enyhén csökken a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - mondta az operatív törzs nevében megszólaló Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője ugyanitt. Ez alapján szokták megpróbálni bejósolni, hányan fertőződtek meg újonnan a környéken, bár az adatokat érdemes egészséges szkepszissel kezelni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az eheti adatok alapján emelkedő tendenciát csak Szolnokon figyeltek meg.

Az átlagosnál magasabb koncentrációt mértek Eger, Szolnok, illetve Szombathely szennyvizében, csökken a vírus örökítőanyagának koncentrációja Békéscsabán, Debrecenben és Szegeden - mondta. Hozzátette: az eredmények kedvező tendenciát mutatnak, de továbbra is fontos betartani a járványügyi intézkedéseket. 

A sajtótájékoztató végén egyetlen újságírói kérdést olvastak fel, ami arra volt kíváncsi, hogy minden korosztály is megkaphajta-e a vakcinát. Ezt azonban érdemben nem válaszolták meg, csupán annyit mondott az osztályvezető, hogy mindegyik vakcinának egyediek lesznek az ehhez hasonló kérdéseket megválaszoló feltételei, ami majd ezt is előírja.

Címkék:
járvány, vírus, koronavírus, operatív törzs, pandémia,