Meglepő dolog derült ki a hazai boltokban kapható fogkrémekről: elpusztítják a koronavírust?

Pénzcentrum2020. december 2. 18:00

Elpusztítja a koronavírust a fogkrémek és szájvízek egy része - erre jutott egy ezeket gyártó cég által szponzorált kutatás. Hangsúlyozzák: ez nem helyettesíti a járvány elleni védekezést, de kiegészítheti azt.

A cinket vagy ónt tartalmazó fogkrémek, illetve a cetil-piridinium-klorid (CPC) tartalmú szájvizek 99.9%-ban semlegesítik a COVID-19-et okozó vírust - ezt állítja a Colgate fogkrémcég saját kutatási programjának részét képező laboratóriumi vizsgálatokra hivatkozva. Mint írják: ezek keretében megfertőződött embereken végeztek klinikai vizsgálatokat, hogy felmérjék a szájápolási termékek hatékonyságát a szájban megtalálható vírus mennyiségének csökkentésében, amely hozzájárulhat a COVID-19-et okozó vírus terjedésének lassításához.

Állításuk szerint több fogkrém és szájvíz percek alatt semlegesítette a vírus 99,9%-át.

Közleményük szerint az októberben befejezett vizsgálatokat a Rutgers New Jersey Medical School (NJMS) Közegészségügyi Kutató Intézetével és a Regionális Biológiai Biztonsági Laboratóriumokkal együttműködve végezték. Egy másik vizsgálatot is szponzorált a vállalat, amelyben koronavírus-fertőzötteket vizsgáltak. Ez arra jutott, hogy egyes szájvizek átmenetileg jelentősen csökkentik a vírus mennyiségét a szájban. (Bár a vizsgált termékek egy része itthon nem kapható.)

Hozzáteszik: a fogmosás és a szájvizes öblögetés nem számítanak kezelésnek, illetve nem nyújtanak teljes körű védelmet, segíthetnek a vírus továbbadásának csökkentésében és terjedésének lassításában, kiegészítve a maszkviselés, szociális távolságtartás és a gyakori kézmosás által biztosított védelmet. 

Címkék:
járvány, koronavírus, fogmosás, szponzor, pandémia,