Operatív törzs: rendkívüli erőfeszítéssel, de bírja az ellátórendszer a terhet

Pénzcentrum2020. november 30. 11:58

Rendkívüli erőfeszítéssel, de bírja az ellátórendszer a terhet - mondta a tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Müller Cecília szerint a kormány december elején dönt arról, milyen szabályok lesznek az ünnepek alatt.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette: 683 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megszegése miatt a hétvégén. Nyolc üzletet zártak be. A kijárási tilalmat a hétvégén 1293-en szegték meg, a tranzitálási szabályokat 140-en szegték meg.

Müller Cecília tisztifőorvos ismertette a friss járványügyi adatokat. Immár több mint 10 ezer antigén gyorstesztet végeztek el, ez a módszer arra is jó, hogy gyorsabban diagnosztizálják a betegesek, kevesebben kerülnek koronavírus-gyanúval kórházba. Emellett rövidebb lett a várakozási idő a tesztekre.

Az elhunytak száma 151, ez egy viszonylag magas szám, az utóbbi napokban ezt tapasztaljuk, de erre számítanunk kell sajnos, ahogy a fertőzöttek száma is nő

- mondta. Müller Cecília hozzátette, hogy egy járványhelyzet értékelésénél nem csak az abszolút számok a lényegesek, hanem tendenciákat és arányokat is figyelembe kell venni. Most például több volt az újonnan gyógyultként regsztráltak száma, mint az új fertőzöttek száma.

A kórházban ápoltak száma jelentős, a lelegeztetésre szorulók száma is viszonylag magas. A járványgörbe még mindig emelkedik, de reménykednek benne, hogy hamarosan eléri a platót, és lassú csökkenésbe kezdhet. A szabályok betartására figyelmeztetve Müller Cecília elmondta, most teremtjük meg a lehetőséget arra, hogy milyen karácsonyunk lesz. A kormány december elején dönt majd a további intézkedésekről.

Azok a gyógyulatak, akik három napja tünetmentesek, és a tünetek megjelenésétől számítva legalább 10 nap eltelt, ők jellemzően otthon gyógyulnak. Ilyen esetben ő már nem fertőz, közösségbe mehet. Ha valaki kórházban van, akkor természetesen a kezelőorvosa nyilváníthat valakit gyógyulttá. Ha valaki kórházi kezelésre már nem szorul, és hazamehet, akkor a háziorvosával tartja a kapcsolatot.

Müller Cecília szerint csak akkor kell tesztelni ilyen esetben, ha olyan közösségbe tér vissza, ami veszélyeztetett, például ha ápoló vagy időseket lát el, de a többiek 21. napon gyógyultnak tekinthetők.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az óvodákban, iskolákban, szociális intézményekben végzett tesztek eddigi eredményét holnap közlik.

Az idősek a saját védelmükben elsősorban a saját idősávjukban vásároljanak a 65 év felettiek. Nem tiltott máskor boltba menniük, de az idősáv értük van, használják ki a lehetőséget - mondta Müller Cecília arra a felvetésre, hogy sok 65 év feletti az idősávon kívül látogatja az üzleteket.

Arra a kérdésre, hogy hány járványkórház van a fővárosban, illetve vidéken, és ezek mennyire letertheltek, Müller Cecília elmondta, hogy a járványkórház fogalma már nem értelmezhető, mert valamennyi aktív betegállátást nyújtó intézmény kijelölésre került, 78 intézményben látnak el betegeket.

A leginkább leterheltek a debreceni, a miskolci és szabolcs megyei kórház, a Semmelweiss Egyetem, és a Dél-Pesti Centrumkórház

- ismertette. Jelentős többletterhelés van az intézményeken, ezért óriási a felelősség minndenkin, hogy ne fertőződjön meg. Rendkívüli erőfeszítéssel, de bírja az ellátórendszer a terhet - szögezte le a tisztifőorvos.

Címkék:
biztosítás, járvány, koronavírus, operatív törzs, szociális ellátórendszer,