Müller Cecília kérést intézett az idős magyarokhoz: ezt jobb, ha mindenki megfogadja

Pénzcentrum/Portfolio2020. november 24. 13:15

Újabb napi tájékoztatást tartott az Operatív törzs. Itt Müller Cecília többek között beszélt arról, hogyan kell értelmezni a gyorsteszteket; az időseknek mikor javallott vásárolni menni; de arról is, az elkövetkezendő napokban hol robbanhat be még jobban a koronavírus.

Holnap vizsgálja a kormány a két hete bevezetett szigorítások hatásait

A naponta közzétett számadatokon túl számos egyéb számadat, elemzés, járványgörbe vizsgálat előtérbe kerül, megtárgyalásra kerül, az operatív törzs figyelemmel kíséri a változásokat, a járvány dinamikáját. Fontos a döntések meghozatalánál az egészségügyi rendszer terheltsége, de számos más szempont is van. Az operatív törzs megfogalmazza a javaslatait és a kormány dönt. A holnapi kormányülésen vizsgálják felül a döntéseket, mert eltelt két hét a szigorúbb szabályok bevezetése óta - mondta el Müller Cecília.

Ezekben a városokban fokozódhat a járvány a szennyvízadatok szerint

Zajlik a szennyvízvizsgálat, a külföldiek is érdeklődnek iránta, mert egy jó módszertant sikerült kifejleszteni a Népegészségügyi Központban - mondta el Müller Cecília. Igazolódott az a tény, hogy a szennyvízben mért örökítőanyag mennyiség egyértelműen mutatja a várható fertőzöttek számát, az látszik az adatokból, hogy ez 4-5 napra előre indikátor.

A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron emelkedett a szennyvízben a vírus örökítőanyag mennyisége a 47. héten, ezeken a helyeken nagy valószínűséggel még a fertőzöttek emelkedő számára kell számítani. Kecskeméten és Szolnokon csökkenő tendenciát lehet tapasztalni - ismertette az adatokat Müller Cecília.

Így kell értelmezni a gyorsteszteket

A gyorstesztek értékeléséről beszélt Müller Cecília, a C a kontroll, a T a tesztvonal, ha mind a kettő pozitív, akkor pozitív a teszt. Ha egyik mellett sincs jelzés, akkor meg kell ismételni a tesztet, ha a C mellett van jelzés, a T mellett pedig nincs, az negatív eredmény.

Az idősek ekkor vásároljanak

Az időseket arra kéri Müller Cecília, hogy a számukra kijelölt időpontban menjenek az élelmiszerüzletekbe, drogériákba, gyógyszertárba, mert az ő védelmükre vannak az idősávok. Az idősek vásárlási sávjára vonatkozó kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy nem a fiatalokat korlátozzák, hanem az időseket védelmezik.

Ez egy lehetőség, de ha megoldható, akkor inkább kérjék meg a fiatalabb családtagokat, hogy vásároljanak be. A cél, hogy ne legyenek kitéve kontaktusoknak, ami az egészségüket veszélyezteti. Ezekben az idősávokban az időseket várják a kereskedelmi egységek. Türelemre kéri a fiatalokat Müller Cecília.

Enyhén emelkedő tendenciát mutat a kórházban ápoltak száma

Az elmúlt napon 100 feletti elhunytat regisztráltak, nagyon széles az életkori kiterjedés, 33 évtől 101 éves korig terjed. Különböző mértékben érintettek krónikus megbetegedésekkel, de a legtöbbjüknél nem is egy, hanem több súlyos megbetegedés fellelhető volt. A fertőzöttek száma mellett egy fontos adat, hogy hány főt ápolnak egészségügyi intézményben és hányan vannak lélegeztetőgépen. A számok nehezen csökkennek, enyhén emelkedő tendenciát mutatnak, de talán már nem exponenciális mértékben nőnek.

Már zajlanak a célzott tesztelések a pedagógusok körében

- mondta el Müller Cecília.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A települések 91 százalékán van fertőzött személy

A települések 91 százalékában jelen van igazoltan fertőzött személy - kezdte a hazai járványhelyzet ismertetését Müller Cecília.

2 vendéglátóhelyet kellett ideiglenesen bezárni

Kiss Róbert rendőralezredes kezdi a tájékoztatást azzal, hogy a mai naptól életbe lépett az idősek védett vásárlási idősávja. A szabályok betartatásáról az üzlet vezetőjének és az alkalmazottaknak kell gondoskodni - tette hozzá.

Tegnap 294 esetben intézkedtek a hatóságok a maszkviselési szabályok megszegése miatt, 260 személy közterületen szegte meg a szabályokat, a tömegközlekedésen és a kereskedelmi üzletekben 34 személlyel szemben kellett intézkedni. Több vendéglátó hely nem tartotta be a nyitvatartási szabályokat, ezért 2 létesítmény ideiglenes bezárásáról hoztak döntést.  Makón egy söröző nyitva volt, ahol ételt és italt szolgáltak fel, emellett Keleméren egy presszó ideiglenes bezárásról döntött a hatóság.

A csoportosulás tilalmának megszegése miatt 324 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában.

(Címlapkép - MTI/Vasvári Tamás)

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, nyugdij, koronavírus,