Müller Cecília: nem a korlátozások eredménye, hogy ma kevés új fertőzött van

Pénzcentrum2020. november 23. 12:31

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán ismertette az oktatást érintő járványasatokat. A mai naptól indul a célzott tesztelés az oktatási intézményekben, és összesen 191 ezer főt tesztelnek le péntekig.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára ismertette, hogy az operatív törzs jelenleg 178 óvodai csoportban (6%) és 136 óvodában (5%) rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 71 általános iskolában (3%), 388 iskolai osztályban (15%) és 43 általános iskolában (2%) digitális tanrendet. Maruzsa Zoltán elmondása szerint az esetek többségében egy diák, és 95 százalékban pedig 1-5 diák fertőződik meg.

Múlt héten hétfőn még 222 óvodában rendeltek el rendkívüli szünetet (7,5%), és 31 általános iskolában (1,2%). 210 intézményben volt digitális tanrend (ez az 1-8. évfolyamon tanító iskolák 8 százalékát jelenti, és jellemzően néhány osztályt érint, míg a teljes intézményt csupán 15 esetben).

Ebből is látszik, hogy emelkedik az iskolák érintettsége.

Az államtitkár arról is tájékoztatott: ma elkezdődött a célzott tesztelés az oktatási és a szociális intézményekben, amely nem kötelező, de ingyenes. Összesen 191 ezer fő tesztelése történik meg péntekig.

Müller Cecília tisztifőorvos ismertette a napi adatokat, és hogy az egészségügyi és a szociális intézményekben a foglalkozás-egészségügyi szolgáltató végzi el az antigén alapú tesztelést, míg az oktatási-nevelési intézményben külön egységek dolgoznak, amelyek két orvosegyetemistából és egy adminisztrátorból állnak. Ha a teszt pozitív, karanténba küldik a dolgozót.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tisztifőorvos biztató jelnek nevezte, hogy az oltóanyagok fejlesztése intenzíven zajlik, viszont hozzátette: tömegesen csak 2021 első negyedévében indulhat el a védőoltások beadása. Az influenzaoltásokból eddig  a készlet 74 százalék fogyott el az első szállítmányból.

A sajtó kérdésére Müller Cecília azt is elmondta, hogy az esetszámok csökkenése - október 30 óta nem volt ilyen alacsony a napi új fertőzöttek száma - még nem a korlátozásoknak köszönhető: annak eredményét két hét elteltével várják, hogy a statisztikákban is látszódni fog.

Címkék:
járvány, hírek, koronavírus, operatív törzs, maruzsa zoltán,