Koronavírus: Magyarországon is megjelent a veszélyes mutáció

Pénzcentrum/InfoRádió2020. november 4. 10:31

Eltérő, gyorsan terjedő koronavírus-mutációkat azonosítottak Európa-szerte, szakértők szerint Magyarországon is előfordul a kórokozó veszélyesebb változata.

Több európai országban és az Egyesült Államokban is már a koronavírus új változata fertőz. Ez nem annyira veszélyes, ellenben sokkal jobban terjed - erre jutott a temesvári OncoGen orvosi kutatóközpont. Az Egyesült Királyságban Spanyolországban és Írországban azonban a Financial Times cikke szerint a megbetegedések legnagyobb részét egy másik, jóval fertőzőbb mutáció okozza, ami már annyira eltér az alapvírustól, amilyenhez hasonló változást még nem tapasztaltak - írja az Infostart.

Jankovics István, a CMC Déli Klinika virológusa szerint már több tízezer mutációját azonosították a koronavírusnak, Magyarországon is több mint százat találtak. "Ezek között vannak olyanok, hasonlóan az Amerikában megtaláltakhoz, amelyek kicsit súlyosabb megbetegedést okoznak, de teljes a paletta, nálunk is szinte mindegyik változat megtalálható - tette hozzá a szakember, aki úgy véli, az utazásokkal igen gyorsan ide kerülnek a világ bármely részéről a mutálódott kórokozók.

Úgy vélem, a vakcinák hatásosságát a mostani mutációk még nem fogják befolyásolni, de elképzelhető természetesen, hogy olyan helyzetbe fogunk kerülni, mint az influenzavírus esetében, hogy majd lesznek Covid-A, -B és -C törzsek, és bizony majd mindegyikre külön kell a megfelelő oltóanyagot előállítani. De jelenleg még nem tartunk itt

- véli a szakember. Jelenleg intenzív kutatómunka zajlik annak meghatározására, hogy milyen mutációk jelenthetnek még nagyobb veszélyt.

Címkék:
járvány, koronavírus, mutáció, covid,