Bejelentették: ezzel a három országgal is tárgyalunk koronavírus-vakcinák vásárlásáról

Pénzcentrum2020. november 2. 20:02

Kínával, Oroszországgal és Izraellel is egyeztet Magyarország koronavírus-vakcina vásárlásról - közölte Szijjártó Péter külügyminiszter, aki hangsúlyozta, hogy az oltás áttörést jelenthet a védekezésben. A világ több pontján dolgoznak az ellenszeren, eltérő fázisban vannak ezek a kutatások.

Magyarország Kínával, Oroszországgal és Izraellel is egyeztet a koronavírus elleni oltóanyag vásárlási lehetőségeiről - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Facebook-bejegyzésében. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: "világszerte egyre riasztóbbak a koronavírus-adatok. Bár egyelőre még több a kérdés, mint a biztos válasz a világjárvány kapcsán, egy ügyben konszenzus van - talán - az egész tudományos világban: az oltás jelentheti az áttörést a védekezés sikeressége szempontjából".

A világ számos helyén zajlanak kutatások, ezek eltérő fázisokban vannak.

Oroszországban és Kínában már a tesztelés harmadik szakaszánál tartanak, így reálisan elképzelhető, hogy heteken vagy néhány hónapon belül lehetőség nyílik oltóanyag vásárlására ezekből az országokból.

"Az ehhez szükséges egyeztetéseket megkezdtük, pénteken és ma telefonon egyeztettem Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel, valamint Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel, akikkel megállapodtunk, hogy folyamatos kapcsolatot tartunk fenn a teszteredményekkel, az engedélyezési eljárásokkal és a széleskörű egészségügyi felhasználással kapcsolatos kérdések tisztázása érdekében" - fogalmazott a külügyminiszter.

Loading...

Hozzátette, hogy mindemellett felvették a kapcsolatot az izraeli illetékesekkel is, hiszen Izraelben is zajlanak kutatások a vakcina kifejlesztése érdekében

Címkék:
koronavírus, szíjjártó péter, koronavírus ellenszer,