A háziorvosnak kell utánajárni, hol van szabad kórházi ágy a koronavírusosoknak

Pénzcentrum2020. október 28. 10:03

A háziorvosnak kellett utánajárnia, hogy a mentők melyik kórházba vihetik be koronavírusos betegét, aki rosszul lett. Előfordult, hogy egyszerre több beteget vittek valamelyik kórházba, mint amennyi ágy volt, amiből kavarodás származott, ezért ez az új utasítás - magyarázta a mentődiszpécser az orvosnak.

Igazoltan koronavírusos, idős betege azzal hívott fel egy budapesti háziorvost, hogy nehézlégzése van, és nagyon rosszul érzi magát. Az orvos azonnal mentőt hívott a nőhöz - akinek lánya pénteken halt bele a fertőzésbe -, de meglepetésére a diszpécser tőle kérdezte, hogy melyik kórházba vigyék a betegét.

Mondom, nem tudom, nyilván oda, ahol van üres covidos ágy Budapesten, gondolom. Erre azt mondja a diszpécser: nem tetszett megkapni az új utasítást, hogy önöknek kell ágyat biztosítani?

- mondta az orvos, aki neve elhallgatását kérve számolt be az esetről az RTL Klub Híradójának. A diszpécser ezután megadott neki három telefonszámot azzal, hogy ott érdeklődjön a szabad ágyak felől.

Nagyon megrökönyödtem, mondtam is a mentőnek. Azt válaszolta, hogy elnézést kér, de előfordult, hogy egyszerre több beteget vittek valamelyik kórházba, mint amennyi ágy volt, amiből kavarodás származott, ezért ez az új utasítás.

A megadott számok egyike a központi ágynyilvántartóé volt, ott megmondták, hol tudják majd felvenni a beteget. Az orvosnak ezután az információval vissza kellett hívnia a mentőszolgálat diszpécserét. Az esetről Kunetz Zsombor azt mondta: olyan nagy a nyomás az átláthatatlan betegutak miatt, hogy a mentőszolgálat sem tud már kiigazodni a saját rendszerében. A csatorna az operatív törzset is megkérdezte az esetről, az országos tisztifőorvos a tájékoztatón arról beszélt, hogy a kórházak felkészültek.

A mentőszolgálat azt közölte, hogy amennyiben a betegszállítás az orvos megrendelésére történik, a célintézmény megjelölése a beküldő orvos feladata. Hozzátették, hogy a betegellátás és az intézményi elhelyezés országszerte folyamatosan és akadálytalanul működik.

Címkék:
biztosítás, járvány, háziorvos, teszt, koronavírus, mentő,