Államtitkár: ekkora kórházi kapacitással készülnek a durvuló járványra

Pénzcentrum/InfoRádió2020. október 27. 09:30

Újabb kórházakat vontak be a koronavírusos betegek ellátásába. Horváth Ildikó, az Emmi államtitkára kifejtette, a hat intézmény ellemzően olyan területen található, ahol viszonylag magas fertőzésszámok fordulnak elő.

660 ággyal bővült a kapacitás a koronavírusos betegellátásban a váci, ceglédi, esztergomi, hatvani, bajai és orosházi kórházak bevonásával. A most kijelölt intézmények elsődlegesen a Covid-gyanús betegek ellátásában vesznek részt. Az említett lépés annak a folyamatnak a része, amivel a koronavírus elleni védekezést szervezik - mondta az InfoRádiónak Horváth Ildikó, az Emmi államtitkára. Ennek alapvetése, hogy ameddig csak lehet, adott intézményekbe koncentrálják a betegállást, mikor ezek kapacitásaik 80 százalékához érnek, akkor a betegek már másik intézményekbe kerülnek.

A szóban forgó hat - váci, ceglédi, esztergomi, hatvani, bajai és orosházi - kórház jellemzően olyan területen található, ahol viszonylag magas fertőzésszámok fordulnak elő, és elsődlegesen a gyanús esetek fogadásra kell felszabadítaniuk ágyaik mintegy 20 százalékát. Mindez a négy Pest megyei kórházban 462 ágyat, illetve Baján és Orosházán további 200 férőhelyet jelent.

Horváth Ildikó kijelentette: arra törekednek, hogy lényegesen több ágy legyen, mint amire a becslések szerint valóban szükség lesz.

A kijelölt intézmények intenzív kapacitása jelenleg elégséges a szükséges műtétek kiszolgálására, és bármikor megkaphatják a tréninget a Covid-ellátásra azok, akiknek ez eddig nem volt meg. Azonban jelenleg Magyarországon az intenzív igényű koronavírusos betegeknek a száma annyira alacsony, hogy még az elsődlegesen kijelölt kórházakban is megoldható az ellátásuk.

Címkék:
biztosítás, kórház, járvány, koronavírus,