Hiba történt: holnap megugorhat a fertőzöttek száma Magyarországon

Pénzcentrum2020. október 20. 12:10

Adminisztrációs hiba miatt nem jelentek meg a mai statisztikákban az egyik egyetem adatai, így holnap megugorhat a fertőzöttek száma Magyarországon - mondta az országos tisztifőorvos.

Az elmúlt 24 órában 989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 48 757 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.

Ugyanakkor a friss adat nem teljes, mert az egyik egyetem jelezte, hogy informatikai probléma miatt nem futottak be időben az NNK-hoz az adatok.

Ezek a szerdai statisztikában fognak megjelenni a tisztifőorvos szerint. Reményeik szerint az iskolák nyitva maradhatnak, ám Müller Cecília ismertette: eltolódott a korosztályok érintettsége, a 40-49 és a 65 év felettiek aránya is magasabb már,

az új fertőzöttek átlagéletkora 44,4 év volt az elmúlt héten, de elmondható, hogy összességében a középkorúak és idősebb korosztály is jobban érintett.

Ugyanakkor a 14 aluli gyermekre továbbra sem annyira veszélyes a vírus - tette hozzá. Elmondta, hogy az őszi szünetben fertőtlenítik az iskolákat, ahol nagyobb számban voltak megbetegedések, ott katonák is segédkeznek a munkában.

Változatlanul a sűrűn lakott Budapest a legérintettebb. Budapesten (14 889) és Pest megyében (6244) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (3000), Borsod-Abaúj-Zemplén (2715), Szabolcs-Szatmár-Bereg (2351) és Hajdú-Bihar megye (2314). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (504).

Az influenza elleni védőoltást minden háziorvosi praxisba kiszállították már, amely mindenki számára térítésmentesen kérhető, ez vonatkozik a gyerekekre is - mondta Müller Cecília. Az oltás elsősorban a krónikus megbetegedésben szenvedőknek javasolt, valamint a 60 év felettiek és a gyermekek számára.

Mindenki csak előzetes bejelentkezés után menjen az orvosi rendelőkbe. Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy a munkájuk miatt veszélyeztetetteknek is ajánlják, hogy oltassák be magukat. A koronavírus ellen nem véd az oltás, de csökkenti a súlyosabb betegségek kialakulását - emelte ki. Hozzátette, hogy az orvosok beszámolója alapján sokan éltek és élnek az influenza elleni oltás lehetőségével, amelyre mindenkit bátorított.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette, hogy a szigorítás hatályba lépése óta 505 emberrel szemben kellett intézkedniük, mert a tömegközlekedésen nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot. Hétfőn hét ilyen intézkedésre volt szükség, amiből 4 figyelmeztetéssel, 3 szabálysértési feljelentéssel zárult. A kereskedelmi üzletekben, közintézményekben és egyéb, a jogszabályban meghatározott helyeken, a kormányhatározat hatályba lépése óta 966 emberrel szemben intézkedtek ugyanezért, ebből hétvégén 18 zárult figyelmeztetéssel, 6 zárult szabálysértési feljelentéssel.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ismeretlen személyek fehér ruházatba öltözve

hamisan, hivatalos fertőtlenítő személyzetnek adják ki magukat.

A rendőr alezredes kiemelte, hogy a fertőtlenítési feladatokat kizárólag a területi tiszti főorvos és a helyi önkormányzat egyeztetésével végezhetik el. Mindenkit arra kért, hogy ha ilyen jellegű visszaélést tapasztalt, értesítse a rendőrséget.

A hatósági házi karanténban levőket a hétvégén 23 926 alkalommal ellenőrizték, az elmúlt két napon több mint 3200 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. Jelenleg 24 780-an vannak hatósági házi karanténban, közülük 1021-en vállalták, hogy a hatóságok elektronikusan, mobiltelefonos applikáción keresztül ellenőrizzék, hogy betartja-e a karanténszabályokat.

Címkék:
biztosítás, járvány, koronavírus, operatív törzs,