Magyar orvos: Egészségügyi rendszerünk nem képes több vizsgálatot feldolgozni

Pénzcentrum2020. október 15. 18:30

Senki nem tudja, valójában hány koronavírusos van Magyarországon - mondta Csilek András epidemiológus. A Reuters arról ír, hogy hazánkban elérte a plafont a tesztelési kapacitás.

A koronavírus-járvány magyarországi terjedése mérföldkőhöz ért, miközben ezzel párhuzamosan az ország tesztelési kapacitásai elérték a felső határukat - számol be a friss fejleményekről a Reuters. A hírügynökség ezt a megállapítását annak kapcsán írta, hogy Magyarországon tegnap az összesített, megerősített fertőzött-szám átlépte a 40 ezres határt, a vírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma pedig az 1000 főt lépte át.

A hírügynökség cikke kiemeli azt is, hogy magyarországi tudósok szerint a járványgörbe valójában meredekebben emelkedik, csak a tesztelési kapacitás ezt nem bírta lekövetni. A cikk arra is emlékeztet, hogy Magyarország viszonylag jól vészelte át az első hullámot, ám a második hullámban az esetszámok meredek emelkedése volt tapasztalható, hasonlóan más közép-európai országokhoz. Mindeközben azonban a magyar kormány amellett érvel, hogy el kell kerülni mindenáron az ország teljes lezárását.

Senki sem tudja, hány koronavírus-eset van valójában

- mondta Csilek András epidemiológus, aki a Magyar Orvosi Kamara tanácsadója is egyben. "Egészségügyi rendszerünk nem képes több vizsgálatot feldolgozni" - mutatott rá. A szakember azt is hozzátette, hogy Magyarország hetek óta 10 000 napi kapacitással tesztel, ezt a szintet nem képes meghaladni az eszközök és humánerőforrás hiánya miatt.

Csilek látott egy belső kommunikációt egy egyetemi klinikán a koronavírus-minták manuális vizsgálatáról. "Ez olyan, mintha megpróbálnánk manuálisan megtölteni a sörösüvegeket egy futószalagon. Ez borzalmas munkaterhelést jelent" - vélekedett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakember arról is beszélt, hogy a leginkább kitett réteget kellene mindenképp tesztelni, így az orvosokat és tanárokat. A Reuters idézi a Portfolio Oroszi Beatrix-szal készített interjúját, amelyben az epidemiológus kifejtette, hogy a terjedés nem lassult.

Ha ezt a kettőt, a tesztelést és kontaktuskutatást, valamint az egyéni védekezést jól csináljuk, akkor megfordítható a trend. Ha nem, akkor attól tartok, előbb-utóbb nem marad más, mint a korlátozó intézkedések és az ország lezárása

- idézi most a Reuters a korábbi interjú ezen részletét.

Címkék:
biztosítás, járvány, teszt, koronavírus, soros, tesztelés, vírusteszt,