Tisztifőorvos: a cukorbetegekre különösen veszélyes a koronavírus

Pénzcentrum2020. október 9. 12:15

A cukorbetegek mindenképp konzultáljanak az orvosukkal, ha elkapják a koronavírust - mondta Müller Cecília az operatív törzs napi tájékoztatóján. A tiszaújvárosi vírusgócban eddig egy fő szorul kórházi kezelésre.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 33 esetben kellett intézkedni a maszkok nem, vagy nem megfelelő viselése miatt. A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályok megszegése miatt 11 esetben tett a rendőrség feljelentést. 10 546 esetben ellenőrizék a hatósági házi karantén betartásának szabályait, egy esetben szabtak ki helyszíni bírságot.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a elmondta, hogy 1176 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 35 222 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 15 honfitársunkat veszítettük el, de a halál oka számos más krónikus megbetegedéssel társult, 5 főnél viszont krónikus tüdőgyulladást jelöltek meg a halál okaként, ami közvetlen a koronavírusnak tudható be. 8 fő szív- és érrendszeri betegségben szenvedett.

Aki cukorbetegségben szenved, és elkapja a koronavírust, mindenképp konzultáljon a házi- és szakorvosával, hogy ne boruljon fel az anyagcseréje.

- hívta fel a figyelmet. Összesen 913-ra nőtt az elhunytak száma. Az aktív fertőzöttek 37 százaléka, az elhunytak 47 százaléka budapesti.

993 főt ápolnak kórházban, 82-en vannak lélegeztetőgépen. Látjuk, hogy emelkedik a kórházban ápoltak száma, ha valaki középsúlyos állapotban kerül kórházban, nagyon gyorsan, rapidan kerülhet súlyos állapotba - emelte ki.

Az országos tisztifőorvos a tiszaújvárosi járványügyi gócpontról is tájékoztatott röviden. Sokféle nemzetiségű ember dolgozik az építkezésen, ahol szűrővizsgálatokon kiderült, hogy 1700 PCR-tesztből 242 teszt lett pozitív. Müller szerint az izoláció rendkívül fontos ebben az esetben, mind az igazolt pozitív személyeket, mind a szoros kontaktokat elkülönítették. Ezzel az izolációval azt is meg lehet akadályozni, hogy a városba bejusson a vírus. A helyi kórház felkészült az esetek fogadására, jelenleg csupán 1 személy szorul kórházi kezelésre.

Újságírói kérdésre, miszerint szükség van-e a maszkok többszöri használatára az orvosok körében, Müller azt mondta, hogy jelen pillanatban minden intézmény 2 heti tartalékkal rendelkezik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az oktatási intézményekben az aktuális járványügyi intézkedéseket az határozza meg, hogy a helyi hatóság kit minősít szoros kontaktusnak - nem biztos, hogy minden esetben az egész osztály annak minősül.

Védőkesztyűk használata kapcsán Müller elmondta, hogy sem ő, sem a WHO nem ajánlja a gumikesztyűk használatát tömegközlekedésen. Sokkal hatékonyabbnak tartja a kézmosást, fertőtlenítést.

A távolságtartás ellenőrzésével összefüggésben Müller megjegyezte, hogy több hatóság, valamit az intézmény működtetője, munkáltató köteles a szabályok betartásáról gondoskodni.

Címkék:
biztosítás, járvány, koronavírus, tüdőgyulladás, müller cecília,