Angyal József: Nem létező adó csökkentését jelentette be Varga Mihály

Pénzcentrum2020. szeptember 30. 16:33

Angyal József okleveles adószakértő szerint valójában adóemelést jelentett be erre az évre Varga Mihály pénzügyminiszter két nappal ezelőtt, amit majd jövőre eltörölnek. Cikkünk megjelenése után reagált a Pénzügyminisztérium, meglátásuk szerint az okleveles adószakértő okfejtése téves.

Angyal József írása elején felidézi, hogy Varga Mihály bejelentése szerint 2021-től az összes járványügyi szűrővizsgálat adómentes lesz, így tesztenként több mint hétezer forint adó spórolható meg. Ám  ezzel egy jelenleg nem létező adó csökkentését jelentette be Varga Mihály - véli az okleveles adószakértő.

Mint azt Angyal József megjegyzi, "ha a dolgozók vírustesztelésének 19 500 forintos költségét a munkaadó állja, akkor ez egyértelműen a vállalkozás érdekében felmerülő költség. Az adócsökkentés azt vélelmezi kimondatlan, hogy a munkaadó által fizetett vírustesztelés béren kívüli juttatásnak minősül. A tesztelés esetében azonban a dolgozó nem kap semmit, sőt, épp a munkáltatónak az érdeke, hogy az alkalmazottai egészségéről meggyőződjön."

A szakértő számítása szerint a teszt adója eképp alakul: "19.500 * 1,18 = 23 010 forint adóalap, ennek a 32 százaléka (15 százalék szja + 15,5 százalék szocho) 7363 forint - erre az összegre utalt Varga Mihály a "több mint hétezer forint"-tal."

Tekintettel arra, hogy ez az "adócsökkentés" csak 2021-től lépne hatályba, jelenleg ha a munkaadó állja a vírustesztelés költségét, akkor őt 7 363 forintnyi adó terheli. Ilyen NAV vagy PM állásfoglalás nem létezik. Ez az "adócsökkentés" csak jogbizonytalanságot és fenyegetést jelent a vállalkozások számára. Egyértelmű állásfoglalás kellene ebben a kérdésben a PM részéről. Adócsökkentés csak akkor van, ha a vírustesztelés béren kívüli juttatásnak minősül és így adóköteles.

 - írja a szakértő a Pénzcentrumhoz eljuttatott levelében.

Reagált a Pénzügyminisztérium

Cikkünk megjelenése után a Pénzügyminisztérium (PM) Sajtóosztálya az alábbi közleményt juttatta el a Pénzcentrum szerkesztőségének; a helyesbítést az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

"Valótlan az a cikkben szereplő állítás, mely szerint "adócsökkentés csak akkor van, ha a vírustesztelés béren kívüli juttatásnak minősül és így adóköteles", mint ahogy az az állítás sem igaz, hogy "Ilyen NAV vagy PM állásfoglalás nem létezik." Az erről szóló tájékoztató július 24-e óta az alábbi linken elérhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tévesen állítja a cikk azt is, hogy "Az adócsökkentés azt vélelmezi kimondatlan, hogy a munkaadó által fizetett vírustesztelés béren kívüli juttatásnak minősül.". A koronavírus tesztek biztosítását ugyanis sem a Pénzügyminisztérium, sem a NAV nem minősítette béren kívüli juttatásnak. Kedvezményesen adózó béren kívüli juttatásnak csak az minősül, amit a törvény ekként nevesít, ez pedig jelenleg kizárólag a SZÉP Kártya három alzsebébe adott munkáltatói támogatás lehet.

A dolgozói vírustesztek adómentességének okában is téved a cikk. A munkáltató által a munkavállaló részére biztosított koronavírus teszt után jelenleg ugyanis azért nem kell adót fizetni, mert vírustesztelés fő szabály szerint nem minősül adóköteles bevételnek, a részletes magyarázat sem újkeletű, az megtalálható a már nyár óta elérhető adóhivatali tájékoztatóban.

Az is tévedés, hogy csak munkavállalók esetében merülhet fel az adófizetési kötelezettség. A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs hétfői döntése éppen az ilyen, ún. kifizetői juttatásokat teszi adómentessé. Ilyen eset például, amikor egy önkormányzat biztosít koronavírus tesztet a lakosok, vagy a dolgozók részére; amikor a munkáltató biztosítja a tesztet a munkavállaló családtagjai részére, vagy esetleg társadalmi szerepvállalása keretében vele jogviszonyban nem álló magánszemélyek részére. Erre a helyzetre kínál tehát megoldást az új javaslat, amely a juttató kifizető és a juttatásban részesülő személyétől, valamint a juttatás időpontjától függetlenül minősíti adómentesnek a járványügyi szűrővizsgálatok (tehát nem csak a koronavírus tesztek) biztosítását.

Az sem igaz, hogy "az "adócsökkentés" csak 2021-től lépne hatályba". Közismert, hogy minden jogszabályban van egy rendelkező rész a hatálybalépésről, ugyanakkor szakmaiatlan az a következtetés, hogy egy adócsökkentés csak a következő évben léphet hatályba. Ez a rendelkezés már az elfogadását követően azonnal, tehát még az idén hatályba léphet, és a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs döntése alapján visszamenőlegesen is biztosítja az adómentességet."

Címkék:
otthon, járvány, adó, angyal józsef, vírus, teszt, koronavírus, varga mihály, szocho, béren kívüli juttatások,