Mi derülhet még ki a maszkviselésről: lehet, hogy ezért kötelező már szinte mindenhol?

Pénzcentrum2020. szeptember 23. 08:59

Az általános maszkhasználat úgy tűnik, nemcsak az új fertőzések arányát csökkenti, de növeli azok számát is, akik ha meg is fertőződnek, de tünetmentesek maradnak. Feltételezések szerint ez utóbbi annak köszönhető, hogy a maszk csökkenti a bejutó vírusrészecskék számát - derül ki a New England Journal of Medicine friss cikkéből, amelyről dr. Merkely Béla rektor készített összefoglalót.

Merkely Béla összefoglalójából az derül ki, hogy a maszkhasználat segít mérsékelni a betegség súlyosságát, és biztosíthatja, hogy az újonnan megjelenő megbetegedések nagyobb arányban legyenek tünetmentesek. Ha ez beigazolódna, akkor az azt jelentené, hogy 

a mindenkire kiterjedő maszkviselés egyfajta immunitást generálhat, ezáltal lassítva a vírus terjedését.

Merkely összefoglalójának egy pontján úgy fogalmaz, "a legújabb virológiai, epidemiológiai és az ökológiai adatok arra a hipotézisre vezettek, hogy a szájmaszk mérsékelheti a betegség súlyosságát is a fertőzött emberek körében."

Szükséged van egy kevés pénzre? Találd meg a legjobb személyi kölcsön ajánlatot itt!

Mivel a maszkok (típustól függően) képesek megszűrni a vírusokat tartalmazó aerosolt, csökkenthetik a fertőzött ember által kilélegzett vírus mennyiségét. Ha ez az elmélet beigazolódik, az általános maszkhasználat növelheti a tünetmentes SARS-CoV-2 infekciók számát

- írja a tanulmány ismertetésében Merkely Béla, amiből azt a következtetést lehet levonni, hogy azokban az országokban, ahol jobban elfogadott a maszk használata, kisebb a súlyos fertőzés és a halál aránya a társadalomban.

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, járvány, koronavírus, merkely béla, maszkhasználat,