Idén sorbanállás lesz az influenzaoltásért: ha ingyen van, minden kelendőbb

Pénzcentrum2020. szeptember 17. 09:25

A háziorvosok szerint fontos, hogy minél többen oltassák be magukat az influenzavírus ellen. Idén is 1,3 millió vakcina áll rendelkezésre, de ez most mindenki számára elérhető lesz. A háziorvosok emiatt magasabb átoltottságra számítanak. A koronavírusjárvány miatt különösen fontos idén az influenza elleni védettség.


Tapasztalataink szerint nagyon nagy az érdeklődés az influenza elleni védőoltás iránt - mondta a Világgazdaságnak Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének (Haosz) alapító tagja. A szervezet idén sokkal magasabb átoltottságra számít, mint a korábbi években.

Pénzre van szükséged? A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorának segítségével könnyen megtalálhatod a számodra legkedvezőbb megoldást.

A háziorvos szerint a koronavírus-járvány idején nagyon fontos, hogy minél többen legyenek védettek az influenzavírussal szemben, ugyanis nem tudható, milyen tüneteket okoz, ha a két vírus találkozik. Az átoltottság abban is segíthet, hogy ezáltal csökken az egyéb légúti fertőzések előfordulása, így jobban nyomonkövethető a koronavírus-fertőzöttség.

Az influenza elleni védőoltás, amelyet önkéntesen lehet kérni, ingyenes lesz az egész országban

- jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az M1-en szombaton. A korábbi években az influenza elleni vakcinát többek között a hatvan év felettiek, a krónikus betegségben szenvedők, a várandósok és az egészségügyi dolgozók kaphatták meg ingyenesen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Idén ugyanúgy, mint a korábbi években, 1,3 millió oltóanyag áll rendelkezésre - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Az oltóanyagot az idei évben is a Fluart Kft. biztosítja, az oltások várhatóan október közepétől kezdődhetnek a háziorvosi rendelőkben.

Évek óta azt tapasztaljuk, hogy a készletek mindig felül vannak tervezve

- mondta Békássy Szabolcs, és hozzátette, saját háziorvosi praxisában is jellemzően csak az oltóanyag 20-30 százaléka fogy el. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a tavalyi influenzaszezon adatait publikálva azt közölte, hogy január végéig az ingyenes vakcinák 53,3 százalékát - csaknem 640 ezer adag oltóanyagot - használták fel a háziorvosok.

Címkék:
influenza, oltás, vakcina, ingyen, sorbanállás,