Betegszabadság kalkulátor 2020: mennyi betegszabadság jár, mi a helyzet karantén esetén?

Pénzcentrum2020. szeptember 16. 12:34

Mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között? A betegszabadság kalkulátor 2020 segít: mennyi a betegszabadság mértéke 2020 során, a betegszabadság hány százalék?

A betegszabadság és a táppénz kérdésköre alapvetően fontos tényezője a munkavállaló és a munkáltató kapcsolatának, ám idén a betegszabadság 2020 során sokak számára új keretezést nyert. Mi történik, ha valaki koronavírusos lesz, vagy nem beteg, de elrendelik a házi karantént? Mennyi betegszabadság jár az idén keletkezett speciális esetekben, van-e egységes szabályozás a karanténra? Cikkünkben a betegszabadság és a táppénz kapcsán olyan fontos kérdéseket fejtünk ki, mint: mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között, a betegszabadság hány százalék a fizetésünkhöz viszonyítva és mi történik, ha karanténba kerülünk?

Mi a betegszabadság és ki jogosult rá?

A betegszabadság egy olyan ellátás, ami olyan munkavállalóknak jár, akik betegség miatt keresőképtelenné válnak. Betegszabadság igénybevételére jogosult az az alkalmazott, aki a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozik, illetve betegszabadság jár a kormánytisztviselők, állami szolgálati, közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszonyban dolgozók számára. Nem jár betegszabadság az egyéni vállalkozók, a társas vállalkozások nem munkaviszonyban rögzített tagjai, illetve a megbízotti munkaviszonyban tevékenykedő személyek részére.

Mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között?

A keresőképtelenség évi első 15 napjában betegszabadság jár (év közben kezdődő munkaviszony esetén arányosan jár a betegszabadság is), ezt meghaladóan pedig a beteg munkavállaló táppénzre lesz jogosult, ezt az ellátást pedig maximum egy éven keresztül kaphatja. 

Mi a keresőképtelenség?

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény (1997. évi LXXXIII. törvény 44. paragrafus) rögzíti, hogy mik a keresőképtelenség kritériumai. Az a munkavállaló számít keresőképtelennek, aki:

  • betegsége miatt nem tudja munkáját ellátni,
  • aki várandóssága, szülése miatt nem tudja munkáját ellátni és csecsemőgondozási díjra nem jogosult,
  • az anyák, ha kórházi ápolás alatt álló (egyévesnél fiatalabb) gyermeküket szoptatják,
  • a szülő, a tizenkét évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartama alatt, ha a gyermeke mellett tartózkodik egy fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben,
  • a szülő, aki tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja és egyébként a gyermeket a saját háztartásában neveli,
  • aki fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt részesül,
  • akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap / akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, / aki járványügyi, vagy állategészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkakörben (átmenetileg) sem foglalkoztatható,
  • aki a méltányosságból adható táppénz tekintetében a szülő,
  • aki 12 - 18 év közötti beteg gyermekét otthon ápolja / akinek 12 - 18 év közötti gyermeke kórházi kezelése időtartamára a gyermeke mellett tartózkodik a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben.

Betegszabadság 2020: a betegszabadság hány százalék?

A kifizetett járulék a betegszabadság és a táppénz esetében is igazodik az alapbérünkhöz: a betegszabadság alatt a távolléti díj 70%-a illeti meg a beteg dolgozót, amely ugyanúgy adóköteles, mint a bérünk. A betegszabadság összegét teljes mértékben a munkáltató fizeti arra a 15 nap hosszúságú időre, amíg el nem fogynak a napjaink.

Azt, hogy pontosan mennyi betegszabadság jár egy dolgozónak, egyszerűen kiszámíthatjuk egy betegszabadság kalkulátor segítségével, vagy egy könnyű számítással: szorozzuk be bruttó bérünket 0,7-tel, majd vonjuk le a szokásos adókat, járadékokat családi állapotunknak, élethelyzetünknek megfelelően, és meg is kaptuk, pontosan mennyi betegszabadság jár!

Betegszabadság 2020: hogyan igényelhető betegszabadság?

Így, hogy ismert a betegszabadság mértéke és tudjuk, hogy betegszabadság mennyi jár és meddig vagyunk jogosultak rá, nézzük meg, hogy mi az igénylés feltétele! Először is kezelőorvosunkhoz vagy kórházi ellátás esetén a kórházi orvoshoz kell fordulnunk, aki igazolja a keresőképtelenség állapotát. Az igazolás elbírálása betegszabadság és táppénz esetén is egyformán működik.

Betegszabadság, táppénz koronavírus és karantén esetén

A betegszabadság és a táppénz kérdése joggal merül fel bennünk járványveszély esetén. Egy ilyen veszélyhelyzetben a munkáltató kötelezett a lehető legbiztonságosabb, legegészségesebb munkakörnyezet biztosítására, ám nem elhanyagolható a munkavállaló felelőssége sem a mindennapi óvintézkedések (maszkhasználat, gyakori kézmosás, fertőtlenítés stb.) megtételében.

A munkavállaló köteles felelni az olyan megbetegedésért, ha a dolgozó bizonyítottan munkavégzés során (például kiküldetés közben) kapja el a vírust, ebben az esetben baleseti táppénz (a bér 100%-a) jár, amelyet a munkáltató fizet. Ha egy munkavállaló munkavégzésétől függetlenül elkapja a koronavírust, a betegszabadság alapkritériumai vonatkoznak rá (15 nap betegszabadság, a bér 70%-a, majd táppénz). Hatósági elkülönítés, vagyis karantén esetén, a munkavállaló állapotától függetlenül táppénz jár, ez is igazolt keresőképtelenségnek minősül.

Karantén (nem betegség, csak elkülönítés) esetén, ha a munkáltató és a munkavállaló kölcsönösen megegyezik, végezhető munka home office-ban, rendkívüli helyzetben, csoportos karanténban pedig akár egy egész irodahelyiséget is otthoni munkavégzésre lehet kötelezni. Ha rendkívüli helyzetben a munka nem végezhető el home office-ból, akkor elrendelhetnek fizetés nélküli állásidőt is - ezek az esetek munkáltatótól és szituációtól függően változhatnak.

Összegezve: kinek, mennyi betegszabadság jár, milyen esetben?

Röviden: a betegszabadság a munkaviszonyban dolgozó alkalmazottak járandósága keresőképtelenség esetén (keresőképtelen az, aki saját, vagy gyermeke betegsége miatt kényszerül a munkától távol lenni). A betegszabadság hány százalék munkabérünkhöz viszonyítva? A válasz: 70%, amit 15 napon keresztül vehetünk igénybe (természetesen koronavírusnál is). Ha karanténba kerülünk, táppénz jár, rendkívüli esetekben pedig fizetés nélküli állásidő is elrendelhető.

Címkék:
hrcentrum, szabadság, betegség, beteg, betegszabadság, közszolgálati dolgozó, keresőképtelenség, táppénz kalkulátor,