Erre az ágazatra már le is sújtott a második hullám: jövő nyárig hogy húzzák ki?

Pénzcentrum2020. szeptember 10. 09:29

Azonnali lépések szükségesek a hazai idegenforgalmi ágazat megmentésére - állítják a szakmai szervezetek képviselői. A járulékkedvezmények határidejének kitolását, a szakképzett munkaerő támogatását és a hitelmoratórium meghosszabbítását javasolják a turizmus és rendezvényszervezés érdekképviseletei.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke, Molnár Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke, Lázár Judit, valamint Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke és Ganczer Gábor, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének (Maresz) vezetője szerint már aligha elegendő a helyzet orvoslására a nyár közepi kérésük, a járulékkedvezmény újbóli megadása, miután

a koronavírus-járvány második hulláma miatt sokkal nagyobb a baj.

Molnár Judit álláspontja szerint a csoportos utazások felfuttatása a legoptimistább forgatókönyvek szerint is leghamarabb a jövő nyári szezonban lehetséges, addig az idei évben a forgalmuk legalább 80 százalékát elvesztő irodák zöme képtelen lesz talpon maradni - írja a Világgazdaság. Ganczer Gábor úgy értékelt, a legnagyobb probléma, hogy nem tudják, mire kell számítani a közeljövőben, ezért a lényegében lenullázódott rendezvényszervezői ipart képtelenség azonnal újraszervezni.

Lázár Judit és Flesch Tamás is arról beszélt, hogy a munka nélkül maradt szakemberek egyre nagyobb számban hagyják el a cégeket,
ráadásul az ősszel a tavaszihoz hasonló vagy annál akár tömegesebb elbocsátásokkal is kell számolni. A tapasztalat szerint az idegenforgalomnak hátat fordító, idegen nyelven jól beszélő dolgozók jól boldogulnak új munkaköreikben. Azt a szakmai tudást, amellyel rendelkeznek, hosszú hónapok, évek alatt lehet elsajátítani, úgyhogy a pótlásuk aligha megoldható az újrainduláskor.

Ha a járvány elvonul, honnan tudjuk majd a háromszáz újra megnyíló szállodában a 24 órás ügyelethez szükséges 1000-1500 képzett recepcióst felhajtani?

- tette fel a kérdést a szállodaszövetség elnöke. Ehhez kapcsolódóan az utazásszervezői szakma megjegyezte, hogy egy-egy referens képzése akár egy évig is tarthat. Gondot okozhat az is, hogy a pályaelhagyók miatt még a jelenleginél is nagyobb hiány várható az idegenvezetői fronton.

Kieső külföldi bevételek

A ki- és beutaztatással foglalkozó irodáknál Molnár Judit és Lázár Judit szerint 15-20 százalékos leépítés történt eddig, noha a kiutaztatásban július-augusztus, míg a hazánkba szervezett utak esetében csak az utóbbi hónap hozott némi forgalmat. Hasonló leépítésekről beszélt Ganczer Gábor is.

A rendezvényszervezésben érdekelt vállalkozások 80 százaléka ma már a csőd szélén billeg,

az ősz folyamán 50-60 százalékos elbocsátásra kényszerül a rendezvényiparágban tevékenykedő cégek zöme, ami a következő negyedévben mintegy 60 ezer munkahely megszűnését és számos magyar kis- és középvállalkozás bedőlését jelenti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Flesch Tamás szerint a szálloda- és vendéglátószakma szintén súlyos gondokkal küzd, hiszen az erős július-augusztus csak szépségtapasz lehetett a nem időszaki jelleggel üzemelő házak számára. A szállodaszövetség vezetője arra is emlékeztetett, hogy bár örvendetes a hazai turizmus feltámadása, ez csak a korábbi hónapokhoz képest eredmény.

A nemzetközi forgalom kiesését csak egyes felkapott helyeken, elsősorban a Balaton partján lehetett pótolni, de például Hévízen már nem. Ráadásul az első becslések szerint a szeptemberi foglalási adatok már vidéken is legfeljebb 25 százalékos töltöttségről szólnak. Az utószezon meghosszabbítását a járvány újabb hulláma sem támogatja.

Külön probléma, hogy a fővárosra vonatkozóan semmilyen terv nincs, márpedig az idegenforgalmi bevételek döntő része az itteni szállásokon, vendéglátóhelyeken keletkezik, és az ide szervezett szakmai fórumokból, konferenciákból, rendezvényekből származik.

A szakmai szervezetek egybehangzó véleménye szerint a turisztikában ismét alkalmazni kell a más országokban folyamatosan rendelkezésre álló Kurzarbeit szabályait, és újra meg kell adni a járulékkedvezmény lehetőségét, legalább a jövő nyári szezonig érvényben tartva.

A munkahelyek megtartását segíthetné, ha az egyébként sikeres Kisfaludy-pályázatok egy HR-programmal is kiegészülnének, amelyben a munkaadók a munkavállaló részére kifizetendő bérek és járulékok 50 százalékának megfelelő összegre pályázhatnának. A piac várja ugyan a beígért, kidolgozás alatt álló Széchenyi turisztikai kártya bevezetését, ám ez még mindig csak folyamatban van. Az előzetes felmérésekből az látható, hogy ha hamarosan elindítja is a Kavosz a terméket, azt bértámogatásra nem fogják igényelni a cégek.

Címkék:
turizmus, járvány, fertőzés, széchenyi kártya, koronavírus, utószezon, utazási irodák, rendezvényszervezés, kisfaludy program, szállodaszövetség, magyar turisztikai szövetség,