Durva kórházi számlát kaphatnak a magyarok: még a sürgősségi ellátást is ki kell fizetni

Népszava2020. szeptember 10. 10:01

Ki fogják számlázni a sürgősségi ellátás költségeit is azoknak, akik tb-tartozást halmoztak fel. A kórházak annyit kérhetnek, amennyit a NEAK-tól kapnának a beavatkozásért, de legfeljebb 750 ezer forintot.

A sürgősségi ellátásért is fizetniük kell azoknak, akik július után hat havi tb-tartozást halmoznak fel - mondta a Népszava tudósítása szerint Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója az IME szaklap konferenciáján.

A tavaly elfogadott, idén júliustól hatályos törvény szerint aki hat hónapig nem fizet társadalombiztosítást, az csak akkor kap halasztható egészségügyi ellátást, ha kifizeti annak a teljes árát. Ám eddig úgy volt, hogy a sürgősségi ellátás ingyen jár mindenkinek, függetlenül attól, fizetett-e. A NEAK főigazgatója arra hívta fel a figyelmet: az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztusban kiadott egy rendeletet, amely szerint a sürgősségi ellátásért is fizetnie kell annak, akinek nincs érvényes taj-száma.

Az ellátásért a kórházak annyi pénzt kérhetnek, amennyit a NEAK-tól kapnának, ha volna taj-száma a betegnek, de legfeljebb 750 ezer forintot. A számlát az orvosi beavatkozás után is ki lehet egyenlíteni. A törvény azokra vonatkozik, akik idén július után felhalmoznak hat havi tb-tartozást, vagyis legkorábban jövő januárban számlázhatnak ki műtétet.

Címkék:
biztosítás, kórház, tb, jogviszony, ellátás, tudósítás,