Top 10 menedékhely 2020-ban: ide menekültek a magyarok a járvány elől

Pénzcentrum2020. szeptember 8. 16:50

Egyik pillanatról a másikra omlott összea turizmus: nem csak a külföldi, de a belföldi utazások nagy része is megszűnt a tavaszi korlátozások alkalmával. A legfrissebb adatok szerint azonban összeszedte magát a szektor, és még reménykedhetnek egy közepes évben - legalábbis vidéken. A főváros azonban még nem tért magához a sokkból: nagyon hiányoznak a külföldi vendégek, nélkülük nehéz lesz a túlélés.

A koronavírus-járvány nyomában járó visszaesés sok ágazatot viselt meg, de legelsőként a turizmus omlott össze, hiszen a tavaszi kijárási korlátozások elrendelésével egyidőben gyakorlatilag megszűnt nem csak a külföldi, de belföldi utazás is. A nyár enyhülést hozott, a magyarok ismét megindultak, de a tavalyi szintet azonban még nem sikerült elérni a nyár derekán. A hazai szálláshelyek forgalmának legfrissebb adatait közölte ma reggel a KSH - ebből kiderül többek között az is, hogy 2020. júliusban a hazai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 75 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 18 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

Loading...

Ahogy a fenti grafikán is jól látszik bezuhant a turizmus egyik pillanatról a másikra, és sok év után a belföldivendég-éjszakák megelőzték a külföldieket, azaz bőven több a hazai vendég, mint a külföldi. Az adatokat júliusig dolgozta fel a statisztikai hivatal, az előzetes becslések szerint az augusztusi számok ennél is kedvezőbben lesznek, sokan már rekordszámokat emlegettek.

A nagy vesztes

Budapest számít azonban az igazán nagy vesztesnek, már ami a turizmust illeti: 2019. júliusában 913 ezer vendégéjszakát töltöttek el külföldi állampolgárok a magyar fővárosban, 2020. júniusában azonban már csak 107 ezret: ez 90 százalékos visszaesést jelent. De a magyarok sem siettek, hogy Budapesten töltsék el a szabadságukat: a tavaly júliusi 105 ezer vendégéjszaka alig több mint a felére, 59 ezerre esett vissza. Sok fővárosi szálloda érzékelve ezt a tendenciát, ki sem nyitott a koronavírus-járvány miatti bezárások után.

Honnan nem jöttek a külföldiek?

Egy évvel ezelőtt júliusban összesen 1,9 millió külföldi vendégéjszakát regisztráltak az országban, idén júliusban a negyedét, 478 ezret. Évről évre Németországban vagyunk a legnépszerűbbek: tavaly egy nyári hónap alatt 283 ezer vendégéjszakát töltöttek el a németek Magyarországon, idén már csak 127 ezret. És az látszik, hogy nem csak az európaiak mondtak le a távoli úti célokról, (kiajánló), de a tengeren túliak sem merészkedtek Európába: az ázsiai turisták tavaly júliusban 207 ezer, 2020. júliusában alig valamivel több, mint 10 ezret - ez óriási visszaesés.

Loading...


Az Egyesült Államokból érkezők tavaly még 101 ezer éjszakát aludtak hazai szálláshelyeket, idén 1990-et. Megállapítható a statisztikák alapján, hogy ezen a nyáron, leginkább Németországból (127 ezer), Csehországból (59 ezer), Lengyelországból (59 ezer) és Szlovákiából (43 ezer) érkeztek a turisták hazánkba. Turisztikai régiónk küzül a külföldiek körében a Balaton és környéke toronymagasan vezet, őt Budapest és a Közép-Duna-vidék, majd Nyugat-Dunántúl követi.

Magyarok, Balaton, szálloda.

Idén júliusban összesen 785 421 magyar vendéget regisztráltak belföldi szálláshelyeken, kevesebbet, mint 2019. júliusában, akkor összesen 859 506-t. A szálláshely típusaként az alábbi módon oszlanak meg a számok:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...


Ahogy az ábrán is jól látszik minden szállástípus veszített vendéget, kivéve a panziók - ők valamivel több vendéget fogadtak, mint egy éve ilyenkor. Legnagyobb visszaesést a közösségi helyek szenvedték el: a vendégek száma 80 ezerről 37 ezerre esett vissza. (A közösségi szálláshely az a kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített szálláshelytípus, amelyben az egy szobában található ágyak külön-külön is hasznosításra kerülnek, s ahol az e célra hasznosított szobák száma legalább három, az ágyak száma legalább tizenkettő.) Feltételezhetően a vírus miatt az emberek az ilyen típusú szállásokkal szemben sokkal bizalmatlnabbak, mint korábban voltak.

Hol nyaral a magyar?

Ha nyár, akkor Balaton - ha régió szerint vizsgáljuk, akkor kiderül, hogy a Balaton és környéke volt a legnépszerűbb idén is:

Loading...

A vendégek tehát több mint egyharmada a magyar tenger partján nyaralt idén júliusban, de Észak-Alföld és Dél-Alföld is népszerű volt. Ezen a grafikonon ugyan nem látszik, de a statisztikai hivatal a Budapest-Közép-Duna-vidéken belül közli külön a főváros számait is: itt közel 59 ezer belföldivendég-éjszakát regisztráltak (fele annyit, mint egy éve ilyenkor) - ez nagyjából annyi, mint Észak-Magyarország számainak felel meg.

Címkék:
utazás, turizmus, járvány, vírus, belföld, koronavírus, szállás, szálláshely, menekültek,