Sorban állnak a magyarok ezekért a korona-tesztekért: nem győzik a laborok a rohamot

Világgazdaság2020. szeptember 8. 08:30

Nemcsak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott és ingyenes PCR-tesztek, vagyis a garatból és orrból történő mintavételek száma sokasodott meg az elmúlt hetekben, hanem a szerológiai, vagyis az ujjbegyből vett vérmintás tesztek aránya is. A magánszolgáltatóknál ezeket a teszteket térítési díj ellenében lehet elvégeztetni. A koronavírus-járvány folyamatosan emelkedő esetszáma miatt több ingyenes tesztelésre lenne szükség, mivel szakemberek szerint a második hullám megfékezésében ez lehet az új stratégia.

Magánszolgáltatók esetében a szerológiai vizsgálat ára 11 ezer forint körül van, míg a PCR-teszteké a 30 ezret is meghaladja - írja a Világgazdaság. A legfrissebb, tegnap közölt adatok szerint egy nap alatt 495 új beteget regisztráltak, és az esetszámok erős növekedési tendenciát mutatnak. Szeptember első hétvégéjén a fertőzöttek száma 8387 volt, miközben pénteken még csak 7382 személy szervezetében mutatták ki a koronavírust. Pénteken az aktív fertőzöttek száma 2817 volt, ez vasárnapra 3805-re emelkedett.

A lap információi szerint az utóbbi egy héten rendkívül nagy teher hárult a mintavételező csapatokra. Jellemzően nem tudták teljesíteni, hogy a háziorvos értesítése után 24 órán belül le tudják venni a mintát a koronavírus-gyanús személytől. Volt olyan egység, amely Budapesttől 100 kilométerről érkezett a fővárosi munkára.

Egy nap alatt 25 címre mentek ki

- árulták el a nyilatkozó a mentősök. Az elmúlt időszakban a koronavírus-tesztelésre érkező páciensek száma a négyszeresére emelkedett - mondta el Sárosi Balázs, a Wáberer Medical Center (WMC) járóbeteg-divízió vezetője. Augusztus első hetében 54 tesztkérő páciensünk volt, ez a szám az elmúlt egy héten, heti öt nap szűréssel 247-re emelkedett - tette hozzá. Betegbiztonsági okokból bevezették a napi 80 fős limitet.

Csak a WMC csütörtökig 22 pozitív esetet jelentett a hatóságoknak.

Az ellenanyagszűrések iránt augusztusban volt nagyobb érdeklődés az Affideában, akkor 12 mintavételi napon összesen 40 szerológiai szűrést végeztek, szep­temberben pedig két mintavételi napon összesen kilencet - közölte a magánszolgáltató. A PCR-tesztek száma is megugrott, azt írták, hogy szeptemberben három nap alatt annyi tesztet végeztek, mint korábban egy teljes hónapban.

Címkék:
biztosítás, vírus, teszt, koronavírus, korona, szerológia, neak.hu,