Ennyire készült fel Magyarország a második hullámra: rajtuk is múlik a siker

Pénzcentrum2020. augusztus 4. 16:50

Járványok idején az egészségügy kiemelt figyelmet kap minden érintett országban, így van ez napjainkban is. Nem mindegy, hogy mennyi orvos és nővér áll a betegek ágya mellett. Friss statisztikai adatok megmutatják, hogy az OECD tagállamaiban ezer főre pontosan mennyi egészségügyi szakdolgozó jut.

A koronavírus-járvány hatására az egészségügy szinte a Föld összes országában kiemelt fontosságú topik lett az utóbbi hónapokban. Jelenleg hazánkban kedvező a járványhelyzet, a lakosság számához mérten viszonylag alacsony a regisztrált fertőzöttek száma, ám ha nem viselkedünk felelősen, könnyen belobbanhat újra a járvány.

2020. április 10-én még 210 új esetet regisztráltak, a legfrissebb adatok szerint augusztus 3-án már csak 9-et. Ha lesz második hullám, nem tudjuk milyen lesz: a szakértők véleménye is megoszlik azzal kapcsolatosan, hogy durvább, vagy éppen enyhébb lesz-e az elsőnél. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora még június végén egy online konferencián beszélt arról, hogy mivel a környező országok közül többen jelenleg is nagyon sok az új eset, a vírus ismételt behurcolásával novemberre ismét kialakulhat itthon egy járvány.

Hogy az országok egészségügyi rendszerei milyen mértékben van felkészülve egy újabb hullámra, nagyban függ a rendelkezésre álló védőeszközök mennyiségétől és minőségétől, ám nem szabad figyelmen kívül hagyni az emberi tényezőt sem: azaz hogy konkrétan hány egészségügyi dolgozó áll a betegek rendelkezésére.

Magyarországról még soha nem tervezett még annyi orvostanhallgató külföldre menni, mint most, és az utóbbi időben több ezer szakdolgozó is elhagyta a magyar kórházakat - folyamatos az elvándorlás az egészségügyből a Független Egészségügyi Szakszervezet és a Magyar Orvosi Kamara szerint. A kamara felmérésén 10-ből 6 orvostanhallgató nyilatkozott úgy, hogy külföldre menne dolgozni, ha megkapja a diplomáját. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint azonban egyre csökken az elvándorlás. A szakszervezet szerint, noha nem lehetett volna, már a járvány alatt is volt olyan szakdolgozó, aki külföldön vállalt munkát. Soós Adrianna szerint a járvány idején 5 százalékkal nőtt az eláramlás az egészségügyből. Az elnök szerint gond az is, hogy nem tudni, jövőre lesz-e béremelés. Az elvándorlásnak ugyanis elsősorban anyagi okai vannak - írta a hvg.hu.

Kullogunk

Az OECD frissen publikált adatsora azt mutatja meg, hogy egy adott országokban ezer lakosra mennyi orvos és mennyi nővér jut. Az infografikán jól látható, hogy hazánk a vizsgált országok alsó harmadában helyezkedik el, itthon ezer lakosra 3,4 orvos és majdnem kétszer annyi, 6,6 nővér jutott 2018-ban. Azóta ez az szám tovább csökkenhetett. Ugyanakkor Norvégiában 4,9 orvos és összesen 18 nővér jut 1000 lakosra, míg Dél Afrikában 0,8 és 1,3 ez a mutató. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A környező országok közül Csehország, Szlovénia és Ausztria megelőz minket, de például több orvosunk és betegápolónk van, mint a spanyoloknak, a szlovákoknak vagy éppen a lengyeleknek

Loading...

Címkék:
biztosítás, orvos, járvány, egészségügy, koronavírus, nővér, covid, oecd országok, orvostanhallgató, béremelés 2020,