Itt van a bejelentés: nem változnak a járványügyi intézkedések Magyarországon

Pénzcentrum2020. július 30. 10:57

Hiába szellőztette meg ma reggel a kormányközeli Magyar Nemzet, hogy várhatóan szigorítani fogják a járványügyi intézkedéseket Magyarországon, Gulyás Gergely a mai Kormányinfón azt jelentette be, hogy marad minden jelenlegi intézkedés, nem indokolt további szigorítás. Szó volt többek között a kötelező a nemzetközi járványhelyzetről, a kapuban lévő második hullámról, a rendezvényekre vonatkozó szabályok fenntartásáról, a kötelező maszkhasználatról, illetve a 2020/2021-es iskolakezdésről is.Élőben közvetítjük a Kormányinfót, cikkünk folyamatosan frissül!

A 2020. július 30-án tartott Kormányinfót a nemzetközi koronavírus-helyzet bemutatásával kezdte Gulás Grgely. Mint elmondta, a helyzet kézzel foghatóan romlott a környező és a legtöbb európai országban is. A miniszter külön kiemelte Szerbiát, Romániát. "Különösen a Balkánon rosszak a számok" - tette hozzá. Sőt, tájékoztatása szerint

Nyugat-Európában is romló tendenciát látunk

- ismertette; megemlítve Svédországot, az Egyesült Királyságot és Olaszországot.

Ami Gulyás szerint viszont jó hír, hogy bár sokáig Horvátországban is nőtt az aktív esetszám, az elmúlt 9 napban ez csökkent. És Szlovéniában is szerény mértékű csökkenés volt - sorolta.

Maradnak a hazai járványügyi intézkedések

Gulyás Gergely leszögezte, hogy Magyarországon mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a második hullám minél kisebb legyen. "Ezt mindenki őszre prognosztizálta, de már itt van augusztusban. Több ország emiatt korlátozásokról döntött" - foglmazott a miniszter.

A második hullám itt van, az a kérdés, hogy mennyire tudjuk ezt megfékezni

- mondta Gulyás, aki szerint mindent meg kell tenni, hogy a határon túlról a vírust ne hurcoljuk be. Éppen ezért a szabályoknak fenn kell maradniuk.

A jelenlegi intézkedéseken nem kíván változtatni a kormány, augusztus 15. után is fennmarad a szabályozás az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvények esetében

- jelentette ki Gulyás Gergely. Hozzátette: Nincs realitása, hogy szeptember előtt ezek a szabályok módosuljanak!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor azt is elmondta, hogy bár a nemzetközi adatok kedvezőtlenek, de abban bíznak, hogy a jelenlegi keretek között itthon tudjuk tartani a stagnáló számot. A hatályban lévő szabályokon való enyhítés viszont egyértelműen kockázatos - mondta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gulyás Gergely viszont a 2020/2021-es iskolakezdéssel kapcsolatban leszögezte, komoly kormányzati cél, hogy

"a tanévet szeptember elsejével rendesen el tudjuk kezdeni."

Maszkhasználat

Mivel Szlávik János szerint lazult a maszkviselési hajlandóság, így felmerül a kérdés, hogy tervez-e szigorítani a büntetési tételen a kormány - hangzott az újságírói kérdés. Azt Gulyás Gergely is elismerte, hogy valóban lazul a fegyelem, éppen ezért a kormány kéri, hogy ezeket a szabályokat továbbra is tartsa be mindenki.

A rendőrségnek lehetősége van intézkedésre és bírság kiszabására. A járvány kezdete óta az állampolgárok együttműködésével együtt lehet csak eredményes a védekezés. Vagyis úgy lehet sikeres a helyzet kezelése, ha a magyarok betartják a szabályokat

- fogalmazott.

Hozzátette: tény, hogy ilyen alacsony fertőzöttségi számok mellett kevésbé érzékelik a magyarok a járványveszélyt. Gulyás azt is leszögezte, hogy a rendőrségnek megvan az elrettentő eszköze. Akár egy benzinkút vagy bolt elé is kiállhatnak, és a tömegközlekedésen is ellenőrizhetnek.

Címkék:
utazás, járvány, koronavírus, kormányinfo, koronavírus-járvány,