Fordulat állhat be a munkaerőpiacon: lassan, de csökken a munkanélküliek száma

Pénzcentrum2020. július 14. 11:30

A foglalkoztatási adatok az elmúlt héten továbbra is kedvezően alakultak. Negyedik hete folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma és bővül a foglalkoztatás. Míg a Központi Statisztikai Hivatal statisztikái szerint a foglalkoztatottak száma a válság mélypontján, áprilisban 130 ezer fővel maradt alatta a februári értéknek, a június végi adatok alapján már csak 30 ezerrel. Sőt a júniusi foglalkoztatási szint 12 ezerrel meg is haladja a januári szintet.

Foglalkoztatási helyzetünk akkor érthető meg igazán, ha távlatosan gondolkodunk: 2020 júniusában 4 millió 470 ezren dolgoztak, 742 ezerrel többen, mint 10 éve, 2010-ben - írja az ITM közleménye. A munkahelyvédelmi bértámogatás eddig közel 14 ezer vállalkozás esetén járult hozzá a munkavállalók megtartásához: eddig közel 200 ezer munkavállaló után mintegy 33 milliárd forint értékben igényelték a támogatást a vállalkozások - írják.

A beruházások hozzájárulnak a termelékenység növekedéséhez, a magasabb hozzáadott érték előállításához, valamint a környezetbarát megoldások és a zöldgazdaság erősödéséhez Magyarországon. Ezen túlmenően az államilag támogatott kedvezményes hitelkonstrukciókra mostanáig 486 milliárd forintnyi hiteligénylés érkezett és ebből a kereskedelmi bankok által már leszerződött hitelügyeletek mértéke 209 milliárd forint

- tájékoztatott György László. 

Címkék:
járvány, munka, állás, munkanélküliség, koronavírus, itm, regisztrált munkanélküli,