Operatív törzs: a járvány vége felé haladunk, az első hullámot lassan magunk mögött hagyjuk

Pénzcentrum2020. június 8. 11:23

A járvány vége felé tartunk, lassan magunk mögött hagyhatjuk a második hullámot - mondta Müller Cecília. A tisztifőorvos szerint hamarosan feloldhatják az idősotthonokra vonatkozó kijárási tilalmat.

A szomszédos országokkal történt egyeztetések után a magyasz szlovák határon és a magyar-osztrák határon az ellenőrzés megszűnt. A magyar-szlovén átkelőknél fenntartják a határellenőrzési feladatokat - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs tájékoztatóján. Ismertette, hogy új szabályok vannak a határátlépésre: az osztrákok, csehek, a németek és a szlovákok beléphetnek az országba különös szabályok alklamazása nélkül - akárcsak az onnan érkező magyar állampolgárok.

Müller Cecília tisztifőorvos elmondta: a járvány vége felé haladunk, az első hullámot lassan magunk mögött hagyjuk. Magyarországon 4014-en fertőződtek meg, az elmúlt napon hat új fertőzöttet regisztráltak, két idős beteg elhunyt, így összesen már 548-an veszítették életüket. Az elhunytak 4 százalékának nem volt alapbetegsége. A gyógyultak száma emelkedik, az aktív fertőzöttek duplája jelenleg, 2248 fő vált negatívvá, 1182 az aktív esetek száma. 41 százalékuk budapesti, 59 százalékuk vidéki. 385 főt ápolnak kórházban, 21-en szorulnak lélegeztetésre.

Hazánkban a világ-tendenciákkal ellentétben a női fertőzöttek vannak többségben, ezt a tisztifőorvos a demográfiai viszonyokkal magyarázta: a 4014 fertőzött negyede 65 és 79 év közötti, 20 százalék 80 év feletti, emellett látható, hogy 20 év alattiak között 88 pozitivitást regisztráltak, 15 éves kor alatt 33-an fertőződtek meg.

Országosan a megerősített esetek aránya 100 ezer főre vetítve 41, a halálozások száma pedig 5. Továbbra is Budapest érintett leginkább, 108 fertőzött jut 100 ezer lakosra. Zalában 96, Komárom-Esztergomban 94 fő jut 100 ezer lakosra. Békés megyében 3 fő ez az arány, ami a legalacsonyabb.

A 10. héten jelent meg a vírus Magyarországon, a 23. hétig emelkedő volt a tendencia, a 15. héten volt a legmagasabb a pozitivitás. Az elhunytak vizsgálata során is hasonló a görbe lefutása, némi időbeli csúszással, a legtöbb elhunyt a 16. héten volt, majd ez a görbe is csökkenést mutatott.

Újságírói kérdések

Folyamatosan zajlik a korrekció az elhunytak, betegek lakcímével kapcsolatban - mondta kérdésre Müller Cecília. Egy eset alapú bejelentőrendszerbe (OSZIR) viszik fel az adatokat az orvosok, amellyel egyidejűleg a gyanús betegnél mintát vesznek. A vizsgálati lapon a személy állandó lakcíme van feltüntetve, de a bejelentést követően elkezdik kivizsgálni a fertőző betegek, ekkor tisztázódik, hogy hol betegedett meg, kikkel áll kontaktusban a beteg, stb. Hiszen hiába van valakinek az állandó lakcíme Szabolcs-Szatmár megyében, miközben Budapesten dolgozik, és 5 éve nem járt otthon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az idősotthonokból mikor mehetnek ki a bentlakók - hangzott el a kérdés. Müller Cecília bizakodó, a látogatási lehetőség már biztosított, a közeljövőben a kijárási tilalom is feloldásra kerülhet.

A falunapok kapcsán Kiss Róbert kifejtette, hogy a törzs folyamatosan figyeli az adatokat, ahogy az elmúlt időszakban enyhítettek az intézkedéseken is. Ha az adatok azt mutatják, hogy indokolt a további enyhítés, akkor azok érinthetik a szabadtéri rendezvényeket is.

Figyelemmel kísérik a vérkészleteket, a friss adatok szerint semmilyen fennakadás nem volt a vérellátásban, nem kellett műtétet halasztani vérhiány miatt - mondta Müller Cecília.

Címkék:
biztosítás, járvány, koronavírus, müller cecília, operatív törzs,