Operatív Törzs: május 13-tól koronavírus-korlátozások változnak Magyarországon

Pénzcentrum2020. május 12. 11:26

Az operatív törzs sajtótájékoztatója 11 órakor kezdődött: változnak a Magyarországra való beutazási szabályok; ma van az ápolók világnapja; 45-en vannak jelenleg lélegeztető gépen Magyarországon.

Várható enyhítés a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban?

Az elhangzott kérdés sokakat foglalkoztat, Kiss Róbert erre azt válaszolta, hogy a holnapi napon lesz kormányülés, az ott született döntésről csütörtökön a kormányinfón adnak majd tájékoztatást.

Mikor lehet ismét látogatni a betegeket?

Hangzott el a kérdés. Müller nem tudta pontosan megválaszolni, viszont azt mondta: a jelenlegi intézkedések azt szolgálják, hogy az egyes kórházakat felszabadítsák a járvány kezelése alól. Bizakodunk, hogy minél hamarabb megtörténhessen a látogatás - mondta el Müller.

Szentesen nem történt szabálysértés

Szentesen leadtak egy kérelmet, amely szerint a városon zenét szeretnének játszani egy teherautóról - ezt az engedélyt megadták, így nem történt szabálysértés - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

A vérplazma-vizsgálatokhoz elegendő donor van

- mondta el Müller Cecília országos tisztfőorvos a kérdésre válaszul.

Átvizsgálták az idősotthonokat - íme az eredmények

A szociális intézményekben Müller Cecília elrendelte a vizsgálatokat. Ahol a járvány felütött a fejét, ott egy széles körű vizsgálat zajlott - tette hozzá. Az intézmények közel harmadát már átvizsgálták a szakemberek, nekik is köszönetet mondott Müller.

A 345 intézményben egységes metodika szerint történt a vizsgálat. Ezekből 343 intézményben volt orvos, és mindössze csak kettőben nem - ezzel kapcsolatban eljárás indult. További több mint 190 intézményben egyéb orvost vagy egészségügyi szakembert is alkalmaztak. Az oktatás közel 95%-ukban megtörtént - mondta el Müller. Azonnali intézkedés történt 3 intézményben a hiányosság felszámolására - itt előzetesen nem vizsgálták meg a dolgozók egészségi állapotát.

A tárgyi eszközök a döntő többségnél rendelkezésre álltak, de néhány esetben hiányosságokat tártak fel, a fertőtlenítő takarítás például az esetek 2%-ában nem állt rendelkezésre. Az izolációkat az intézmények kétágyas szobákban vitték véghez, az ápolási folyamatot teljes mértékben végigkövették a szakemberek - mondta el. Ezekben az intézményekben sokan szorulnak teljes ápolásra (az ő arányuk 40%).

72 intézményben kisebb hiányosságok miatt szükséges volt valamilyen intézkedés.

A preventív intézkedéseket folytatni fogják, hiszen ez még csak az itnézmények egyharmadában zajlott le. Ezeket továbbra is végezni fogják. Akár jogszabálymódosítási javaslatok is megtörténhetnek.

Jól szerepeltünk a nemzetközi teszteken

Az NNK laboratóriuma egy nemzetközi PCR körvizsgálaton vett rész, amelynek lényege, hogy ismeretlen mintákból ki kell tudni mutatni a koronavírust és annak mennyiségét. Az NNK 100%-on megfelelt ezen a teszten - mondta el. Müller Cecília gratulált a munkatársaknak.

Ennek az az üzenete, hogy megbízható járványügyi biztonság hátterét nyújtó labor áll rendelkezésre Magyarországon

- mondta Müller.

A tisztifőorvos a számokat ismerteti

Stabilan alacsonyan tartjuk az új fertőzöttek számát, mondta el a tisztifőorvos a mai 29 esetet kommentálva. Elmondta, hogy 4-en haltak meg a legutóbbi adatok szerint. Az aktív fertőzöttek száma 1181 fő, 60%-uk Budapesten és Pest megyében található, de ott is javulás észlelhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Összesen 45-en vannak lélegeztető gépen

- mondta el. A beutalási renden is módunk volt változtatni a kedvező járványhelyzet miatt - mondta el. Gyakorlatilag visszatérünk a járvány kezdetekor meghatározott beutalási rendhez. Egy egységes végrehajtás érdekében Müller tájékoztatta erről az intézményeket. A járvány elején is kijelölt intézmények voltak. Jelenleg 36 kórházban ápolnak koronavírusos betegeket, de hogy ismét visszatérhessen a betegellátás, a koronavírusnál ismét centralizált betegellátásra van szükség.

Ha újonnan felfedezett, súlyos állapotú beteg kerül felfedezésre, akkor ezeket a betegeket már a Dél-pesti Centrumkórházba és a Korányi Pulmonológiai intézetbe viszik. Így koncentrálva történik az ellátás, és az egészségügyi dolgozók közül az ellátásba bevontak száma csökken. Így lehet visszatérni a hagyományos ellátáshoz. Ha a beteg állapota javul, akkor a meglévő betegek maradhatnak a jelenlegi kórházban, de ez a két intézmény döntésén múlik.

Folyamatos éberség megtartása feltétlenül szükséges - mondta Müller Cecília. Akik nem szorulnak kórházi ellátásra, ők a továbbiakban is otthon gyógyulnak. Elmondta: nem kell senkit Budapestre szállítani, amennyiben ezt nem igénylik.

Müller Cecília az ápolókat köszönti

Az ápolók világnapja alkalmából Müller Cecília országos tisztifőorvos az ápolókat köszönti. Elmondása szerint a napokban felülértékelődött az ápolók munkája. Elmondása szerint az ápolók nélkül nem lehetne sikeres az egészségügy munkája. A Szent László kórházban 12 beteget vettek le a léegeztetőgépről, közül egy 40 éves állampolgár van, de általában 60 és 79 év között vannak ezek a betegek.

A határokon nagyjából minden rendben

Személyforgalomban csak Nagylak tekintetében kell 2 órás várakozással számolni - ismertette Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Kiss Róbert ismerteti a számokat

Eddig 420-nál több ember vállalta az elektronikus szoftver telepítését a házi karantén elrendelésénél. Az elmúlt 24-órában mindössze 40 esetben tapasztaltak szabályszegést a házi karanténok esetén. A kijárási korlátozások esetén Budapesten és Pest megyében 300-nál több esetben intézkedett a rendőrség.

352-re emelkedett a járványügyben elkövetett büntető-eljárások száma, ezek megoszlanak például csalás, rémhírterjesztés, járványügyi szabályszegés között.

Változnak a beutazási szabályok

Kiss Róbert rendőr alezezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondása szerint a holnapi napon jön a kormányrendelet, amely szerint a személyek beutazása miatti méltányossági kérelmet kizárólag magyar nyelven és elektronikusan lehet benyújtani. Az egy háztartásban élőknek elég mindössze egy kérelmet benyújtani, és meg kell adni a méltányossági kérelem okát. Csatolni kell egy dokumentumot, és meghatalmazás esetén a meghatalmazást is.

Beutazhat többek között a tanulmányi vizsga miatt érkező ember, de a rokonok temetésére érkezők is - ezek megtalálhatók a Magyar Közleményben.

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, járvány, szociális temetés, koronavírus, beutazás, szent lászló kórház, méltányossági kérelem, korányi kórház,