Most már ezt is tudjuk: így terjedt el Magyarországon az új koronavírus

24.hu2020. május 11. 08:55

Magyar szakemberek kiderítették, honnan származtak a hazánkban lévő új koronavírusok és mennyire aktívan terjedtek belföldön - írja a 24.hu

Öt haza kutatóműhely tudósainak hála most kiderült, honnan származtak a hazánkban lévő új koronavírusok és mennyire aktívan terjedtek belföldön - adta hírül a Virológia Pécs Facebook-oldala. 

Az elemzésekből tisztán látszik, hogy az új koronavírus esetében többszörös, főként európai eredetű és párhuzamos behurcolások történtek. Ez azt jelenti, hogy a pán-európai lezárási hullám hatására viszonylag szűk időintervallumban tértek haza az emberek, akikkel együtt, több forrásból a vírus is megérkezett. Ez persze nem járja ki, hogy előtte ne történt volna behurcolás, de a tudósok által vizsgált  időperiódusban ezen forgatókönyv mentén zajlott. - Fe ltárhatóak ugyanakkor más kontinensről származó vírusok is, ezek eredete vagy Kínára vagy az USA területére vezethetők vissza.-

Terjedés és időzítés

Az elemzésből kiderül, szerencsés időzítés volt a teljes közép-európai régióban a korlátozó intézkedések ekkori bevezetése. Jó eséllyel hozzájárult ahhoz, hogy a számos behurcolási eseményből nem lett számos nagyobb terjedési láncolat vagy akár járványos gócpont.

Ezzel kapcsolatban a magyar tudósok hangsúlyozzák, bár most a gazdaság érdekében országszerte enyhültek a korlátozások, nem szabad nem odafigyelni. A vírus ugyanis még itt kering köztünk, nagyon fontos ennek tudatában lenni. 

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, járvány, koronavírus, terjedés, világjárvány,