Ezt teszi a járvány a testeddel és a lelkeddel? Magyarországot is vizsgálják a kutatók

MTI2020. május 10. 18:02

A koronavírus és a járványhelyzet testi-lelki jóllétre gyakorolt hatását vizsgáló nemzetközi felmérésben is részt vesz Magyarország - közölte a Semmelweis Egyetem. Az online kérdőív május elsejétől magyarul is elérhető.

Miközben Magyarországon május elsejével elindult az országos, reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat, amely pontos képet kíván adni a járvány kiterjedéséről, egy nemzetközi felmérés is elkezdődött 75 ország, 200 kutató, valamint több nemzetközi és nemzeti szervezet részvételével Collaborative Outcomes study on Health and Functioning during Infection Times (COH-FIT) néven, amely a vírus és a járványhelyzet testi-lelki jóllétre gyakorolt hatásait kutatja - írták.

A vizsgálatot Magyarországon a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának nyugalmazott professzora, Bitter István vezeti. A magyarországi kutatás vezetőjének tájékoztatása szerint az anonim internetes felmérésben csak felnőttek vehetnek részt, az online kérdőív kitöltése 30-35 percet vesz igénybe.

A három részből álló kérdőíven a demográfiai és a koronavírus általi érintettséghez kapcsolódó adatok megadása mellett a testi-lelki jóllétre, a szociális kapcsolatokra, az aktivitásra vonatkozó kérdésekre kell válaszolniuk a kitöltőknek a koronavírus-járvány előtti és a mostani időszakot is tekintve - emelte ki Bitter István.

A projekt nemcsak a koronavírus-járvány káros következményeinek csökkentésében és a jövőbeni hasonló helyzetek esetében megelőző jelleggel nyújthat segítséget, de értékes adatokat szolgáltathat a szakembereknek a szomatikus és mentális betegségek kezelésének tervezéséhez is. Az egészségügyben dolgozókat például fokozottabban sújtja a járvány, most név nélkül ők is beszámolhatnak saját állapotukról - tette hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bitter István szerint nemcsak az fontos, hogy minél többen töltsék ki a kérdőívet, hanem az is, hogy minél hamarabb a lehető legtöbben részt vegyenek a vizsgálatban, a COH-FIT ugyanis a korlátozások előtti állapotokat úgy méri fel, hogy a két héttel előtti jellemzőkre kérdez rá.

A korlátozásokat azonban eltérő ütemben oldják fel a fővárosban és vidéken, így lehetséges, hogy mire eljut az emberekhez a kérdőív, az elmúlt két hétre vonatkozó kérdések már nem a korlátozások előtti állapotokat érintik. A COH-FIT felmérést a Semmelweis Egyetem tájékoztatása szerint eddig 6 kontinens 75 országából több mint 9600-an töltötték ki.

Címkék:
otthon, járvány, felmérés, kutatás, koronavírus, semmelweis,