Jön a kötelező óvodai, bölcsődei ügyelet: itt vannak a részletek

Pénzcentrum2020. április 28. 09:30

Kötelező lesz április 30-ától óvodai és bölcsődei ügyeletet biztosítani ott, ahol a polgármester bezárta az intézményeket. A rendelet szerint csak egészséges gyerekek mehetnek, öt fős csoportokban helyezik el őket.

 Ahol a bölcsődék-óvodák bezártak, ott április 30-tól kötelező ügyeletet biztosítani. Természetesen ügyelni kell a szigorú járványügyi előírásokra, a gyerekek maximum öt fős csoportokban lehetnek. A munkahelyek számára is lehetővé tesszük a gyermekfelügyelet megszervezését annak érdekében, hogy a 14 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő munkatársaik számára ilyen lehetőséget is nyújthassanak

- írta ki kedd reggel Facebook-oldalára Novák Katalin családügyi államtitkár, hétfő éjszaka a Magyar Közlönyben pedig megjelent erről szóló kormányrendelet is. Ennek értelmében, ahol óvoda vagy bölcsőde működik, és a polgármester rendkívüli szünetet rendelt el, ott a rendkívüli szünet idejére a polgármester köteles megszervezni a bölcsődés és óvodás korú gyermekek napközbeni felügyeletét.

Az ügyeletet azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője - munkavégzés vagy más ok miatt - ezt igényli. Az ügyelet iránti igény elektronikus levélben vagy telefonos értesítés útján is benyújtható. A szülőnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben.

A rendelet szerint:

  • az ügyeletet a szülő által igényelt időszakban, de legfeljebb munkanapokon 6 és 18 óra között kell biztosítani,
  • az ügyeletet kiscsoportos formában kell megszervezni, csoportonként legfeljebb 5 gyermek felügyelete biztosítható.
  • az ügyelet vegyes életkori csoportokban is megszervezhető.
  • az ügyeletért térítési díj nem kérhető.
  • a gyermekétkeztetést az ügyelet teljes időtartama alatt a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározottak szerint kell biztosítani
  • a polgármester az ügyeletről naponta tájékoztatja a minisztert
Címkék:
otthon, óvoda, bölcsőde, koronavírus, ügyelet, koronavírus-járvány,