Figyelmeztet a WHO: nemcsak az oltóanyag-, hanem az élelmiszerellátásban is lehetnek gondok

MTI2020. április 28. 15:14

Felgyorsítja a koronavírus elleni küzdelemhez szükséges szállítmányok küldését az Egészségügyi Világszervezet (WHO), ezúttal Latin-Amerikára összpontosítva, ahol gyorsan terjed a Covid-19-járvány - közölte kedden Genfben Paul Molinaro, a szakosított ENSZ-szervezet segélyműveleti és logisztikai igazgatója. Hozzátette, hogy áprilisban zavarok voltak a nemzetközi oltóanyag-szállításban, és ha ez a tendencia májusban is folytatódik, hézagok lesznek az immunizációban (a betegségek elleni védőoltásos védekezésben), és nehézségek várhatók az élelmiszer-ellátásban is.

Az ENSZ élelmezési világalapja már jelentést készített az első zavarokról egyes élelmiszer-szállítási láncokban, és ezek "mélyrehatóak" lehetnek - mondta Molinaro.

Tanúi voltunk annak, hogy a nemzetközi légiközlekedési rendszert, amelynek a teherszállításától nagyban függünk, fokozatosan leállították. Most azon a ponton vagyunk, hogy megoldásokat kell keresnünk erre

- mondta Molinaro a genfi ENSZ-székházban virtuálisan tartott sajtótájékoztatóján. Az Egyesült Arab Emírségek repülőgépeket biztosított a Kínából érkező készletek elszállítására, ezeket a dubaji központból osztották szét - mondta, hozzátéve, hogy más államok is ajánlottak fel gépeket és repülőtereket.

A kereslet az égbe szökött a koronavírus-járvány idején, a genfi székhelyű WHO-nak mégis sikerült beszereznie és kiosztania 1,1 millió, a SARS-CoV-2 vírus diagnosztizálására alkalmas tesztet, további 1,5 millió pedig úton van - mondta. A WHO árkedvezményben is részesül, és 9 millió tesztet készül beszerezni konzorciumoktól.

A Reuters hírügynökség adatai szerint eddig mintegy 3,03 millió embert diagnosztizáltak az új koronavírusra, közülük 210 263-an haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegségbe. A távolság és egyéb okok miatti késlekedés után a védőfelszerelések és más szállítások latin-amerikai regionális központja Panama lesz - mondta Molinaro.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Tudatában vagyunk annak, hogy kezdetben Latin-Amerikában nehézségek voltak a segélyszállítmányokkal, és amikor az esetszámok még nem voltak magasak, más területekre összpontosítottunk

- mondta a logisztikai vezető. Hozzátette: azóta változott a helyzet, és most az újonnan beszerzendő személyi védelmi felszerelések, valamint tesztek szállítását tervezik nagy tételben. Bernardo Mariano, a WHO tájékoztatás igazgatója kedden Rómában hangsúlyozta, hogy az ENSZ-szervezet számára mindenkor elsődleges a vele interaktív kapcsolatba lépő államokkal és felhasználókkal kapcsolatos egészségügyi információk biztonsága, de különösen így van ez a Covid-19-világjárvány idején.

"Mindnyájan egyek vagyunk ebben a küzdelemben" - szögezte le Mariano. A WHO az adatbiztonság további szavatolásán is dolgozik, és arra kéri a közvéleményt, hogy legyen óvatos a csaló elektronikus levelekkel. Azt ajánlja, hogy csak megbízható forrásokból tájékozódjanak - tette hozzá.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, gyógyszer, who, oltóanyag, amerikai egyesült államok,