Ígéretes lehet ez a kísérleti szer a koronavírus elleni védekezésben: még zajlik a tesztelés

Pénzcentrum/Portfolio2020. április 11. 18:11

Ígéretesen alakulnak a Gilead Sciences kísérleti hatóanyagának eredményei a súlyos koronavírusos fertőzéssel rendelkezőknél: a kezeltek kétharmadának enyhültek a tünetei.

A Bloomberg beszámolt a New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmányról, amely szerint az USA-ban, Európában és Kanadában 53, mesterséges lélegeztetésre szoruló betegeket kezeltek 10 napig kísérleti körülmények között az ebolán már tesztelt, de arra nem hatékony remdesivir nevű hatóanyaggal.

18 nap múltán a kezeltek 68%-ának javult az állapota, 30-ból 17-et pedig le lehetett venni a mechanikus lélegeztetésről. A beteg csaknem felét hazaengedték, 13%-uk viszont elhunyt.

Egyelőre nem lehet határozott következtetéseket levonni az adatokból, de a remdesivirrel kezelte betegek eredményei biztatóak - fogalmazott a Gilead közleméyében Jonathan Grein, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Center epidemiológiai kórházának igazgatója.

A remdesivir előnye, hogy előállítása mindössze 9 dollárba kerül kezelésenként, ám mivel intravénás infúzióval adható be, maga a kezelés drágább lehet az előállításánál - írta a Bloomberg.

Címkék:
biztosítás, gyógyszer, járvány, koronavírus, ellenszer, orvosság,