Akár már az év végére lehet oltás a koronavírus ellen: ha minden jól megy

Pénzcentrum/Portfolio2020. április 10. 13:37

Kinevezett egy vezető gyógyszert a Pfizer a koronavírus ellenszerének kutatásában - mondta el az amerikai gyógyszercég tudományos vezetője. Egyelőre a preklinikai fázisban vannak a tesztelések, a harmadik negyedévben indulhatnak el a klinikai tesztek, embereken - ígéri. Közben vakcinát is fejleszt a Pfizer egy német céggel karöltve, és ha minden jól megy, akár az év végére több millió vakcina rendelkezésre állhat.


Egy lehetséges antivirális szert nevezett ki az amerikai gyógyszergyártó, a Pfizer a koronavírus ellenszerének fejlesztésében a vezető készítménynek - árulta el a CNBC-nek a vállalat tudományos vezetője, Dr. Mikael Dolsten. Ha hatékonynak bizonyul, akkor a betegség korai fázisában kezelnék a gyógyszerrel a kórházi kezelésre szoruló embereket.

Egyelőre a preklinikai fázisban járnak a tesztelések, de ígéretesek - álltja Dr. Mikael Dolsten. A gyógyszer a vírus terjedését hivatott megfékezni a szervezetben. Az eredeti tervek szerint az év végén kezdődtek volna a klinikai tesztelések, de annyira jól haladnak, hogy akár a harmadik negyedévben is elindulhatnak, néhány hónapon belül.

Nem csak gyógyszeren, de oltóanyagon is dolgozik a Pfizer a német BioNTech nevű biotechnológiai céggel karöltve.

Múlt hónapban jelentették be együttműködésüket, a tervek szerint április végén kezdődnek a tesztelések embereken. Ha hatékony lesz a vakcina és a szabályozó hatóságok is szabad utat engednek nekik, akkor 2020 végére már több millió dózis oltóanyag előállítását ígérik, ami sokkal gyorsabb, mint a korábban emlegetett 18 hónapos időtáv. A Pfizet árfolyama 2,3 százalékot emelkedett tegnap az amerikai tőzsdén, kissé felülteljesítve a vezető indexeket. Idén közel 10 százalékot esett a papír.

Címkék:
biztosítás, oltás, koronavírus, koronavírus ellenszer,